Meny

Og vinneren er…

Kronprins Haakon delte ut Nordic Music Prize til islandske Jònsi for albumet «Go» under et arrangement i kulturkirken Jakob i Oslo fredag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islendingen Jónsi stakk av med den aller første Nordic Music Prize.

Den aller første Nordic Music Prize, som ble delt ut under det pågående by:Larm i Oslo fredag kveld, tildeles artisten Jónsi for albumet «Go».

Visste ikke om prispengene

– Jeg visste ikke at det var prispenger å vinne før jeg satt på flyet hit, sa islandske Jónsi kort tid etter overrekkelsen.

Den nye musikkprisen skal etter planen deles ut hvert år fremover under by:Larm, og er ment som et trofé som belønner fjorårets beste nordiske albumutgivelse.

Les også: Kronprinsen deler ut ny musikkpris

Foruten selve trofeet, får vinneren i tillegg en sjekk pålydende 20.000 euro.

Slått på hjemmebane

Med det måtte de tre norske som var nominert til prisen; Susanne Sundfør, Serena-Maneesh og Kvelertak, alle se seg slått av en islending på hjemmebane.

Toget er likevel ikke nødvendigvis gått for de tre norske kandidatene, som sammen med syv andre aktører alle er nominert til en annen musikkpris under by:Larm - nemlig Statoil-stipendet. I morgen deles prisen, der Ingrid Olava trakk det lengste strået i fjor, ut. I år stikker vinneren av med én million kroner.

Les også: Ingrid Olava vant statoilstipendet

Skarp konkurranse

En internasjonal jury bestående av flere høyt profilerte personligheter fra den internasjonale musikkbransjen valgte islendingen i skarp konkurranse med de 11 øvrige nominerte fra alle de nordiske landene. Blant dem høyt profilerte Robyn fra Sverige.

Juryen begrunnet sin avgjørelse på denne måten:

- Musikken til vinneren kunne bare ha vært laget her, i nord. Det låter og nærmest lukter som Island. Dette er modig og livskraftig popmusikk som griper deg i hjertet med prangende fargenyanser.

Les også: Sundfør nominert til nordisk musikkpris

Høyt profilerte jurymedlemmer

Det satt ingen norske medlemmer i juryen, som foruten den internasjonalt anerkjente svenske musikkjournalisten og forfatteren Andres Lokko, ellers har bestått av britene Rob Young, Laurence Bell, Jeannette Lee, Matthew Schnipper og Mike Pickering.

Jónsi , som egentlig heter Jón Þór Birgisson, er også kjent som gitarist og vokalist i det kritikerroste og populære islandske bandet Sigur Rós. «Go» er hans første soloalbum.

Prisen ble delt ut av kronprins Haakon i Kulturkirken Jakob i Oslo fredag kveld.

– Det er spennende med den nye prisen, og jeg er svært glad for å være en del av det, sa kronprinsen som også roste by:Larm for innsatsen gjennom 14 år.

Les flere musikknyheter her

Les flere nyheter her

Populært