Soldater skjøt mot demonstranter

KAOS: Demonstranter løper vekk fra sikkerhetsstyrker i Bahrains hovedstad Manama.
KAOS: Demonstranter løper vekk fra sikkerhetsstyrker i Bahrains hovedstad Manama.

Minst 50 personer er skadet i Bahrains hovedstad Manama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HJELP: Flere demonstranter bærer en skadd mann etter sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Foto: ScanpixHJELP: Flere demonstranter bærer en skadd mann etter sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Foto: Scanpix

De siste dagene har Manama og flere andre byer i Bahrain vært åstedet for store demonstrasjoner mot det sittende regimet. Fredag har uroen økt da myndighetene har slått knallhardt ned på de tusenvis av demonstrantene som har tatt til gatene.

Les også: To drept i uro i Bahrain

Minst 50 skadde

Minst 50 personer skal være skadet og en er drept i hovedstaden Manama, og det har kommet flere meldinger om at militæret har skutt direkte på demonstranter.

Ifølge Al Jazeera er det uklart hva som forårsaket skytingen, men New York Times melder at et helikopter åpnet ild mot folkemengden på Pearl Square der demonstrantene var samlet fredag. Skarpskytere skal også ha skutt mot demonstranter, ifølge vitner.

Les også: Flere drepte i omfattende Midtøsten-uro

Myndighetene hadde på forhånd forbudt demonstrasjoner fredag. Etter begravelsen til en demonstrant som ble drept tidligere i uken, samlet flere sørgende seg på Pearl Square i åpen protest mot Kong Hamad bin Isa Al Khalifa og hans regime.

Nektet hjelp

Det oppsto kaos da militære styrker slo til mot demonstrantene. Flere ble skadet i sammenstøtene, men da ambulanser kom til stedet ble de nektet adgang av styrkene.

Flere tusener samlet seg fredag kveld ved det lokale sykehuset for å gi blod til de skadde, og sykehusansatte sier de må jobbe som «frivillige» siden regimet har lagt ned forbud mot å hjelpe demonstranter.

Les også: Milde gaver fra kongen av Bahrain

- Vi trenger hjelp. Våre ansatte er fullstendig overveldet. De skyter mot folks hode, ikke deres bein. Folk får hjernene sine blåst ut, sier en lege til Al Jazeera.

Ber om ro

Etter flere dagers uro gikk Kronprins Sheikh Salman bin Hamad al-Khalifa på bahrainsk TV og oppfordret til ro i landet.

- I dag er det tid for å sette seg ned og starte dialog, ikke slåss. Dialogen er åpen, og reformene fortsetter, sa kronprinsen, ifølge Al Jazeera, og oppfordret alle parter om å utvise tilbakeholdenhet.

Les også: Demonstranter slåss mot politi i Libya

Politisk støtte

Demonstrantene har denne uken fått støtte fra politisk hold. Torsdag trakk opposisjonen seg fra landets parlament og krevde at regjeringen trakk seg.

USAs president Barack Obama ga torsdag også støtte til demonstrantene i Bahrain.

- USA fordømmer bruken av vold mot fredelige demonstranter i Bahrain, Libya, Jemen og andre land hvor slike situasjoner skulle oppstå, sa presidenten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy