Ungdomsrøyking halvert på få år

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er fornøyd med målet om å halvere antall røykere blant unge er nådd. Arkivfoto: Sara Johannessen (Scanpix)
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er fornøyd med målet om å halvere antall røykere blant unge er nådd. Arkivfoto: Sara Johannessen (Scanpix)

Antall unge som røyker har falt til 12 prosent. Til gjengjeld er det stadig flere som snuser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For bare seks år siden røykte 24 prosent av unge daglig. Regjeringen har hatt som mål å halvere denne andelen.

– Å være røykfri er noe av det viktigste man kan gjøre for helsa. Vi kommer til å fortsette arbeidet for å få ned røykingen blant unge, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Fra røyk til snus

Samtidig øker snusbruken kraftig blant de unge. I aldersgruppen 16-24 år er det 17 prosent som bruker snus daglig.

Snus er fortsatt mest utbredt blant unge menn. Hver fjerde snuser daglig, mens for unge kvinner er andelen åtte prosent.

Det er ikke bare de unge som har stumpet røyken. I befolkningen sett under ett røyker nå færre enn hver femte nordmann daglig. Menn og kvinner røyker like mye.

– Vi arbeider nå med en ny tobakksstrategi for de kommende fem årene. Det gjenstår fortsatt en rekke utfordringer på tobakksfeltet, blant annet knyttet til passiv røyking og snusbruk, sier Strøm-Erichsen.

Laveste nivå siden 1970-tallet

I løpet av to år har andelen dagligrøykere sunket fra 21 til 19 prosent. Det er det laveste nivået siden målingene begynte i 1973, opplyser Statistisk sentralbyrå. I tillegg kommer de som røyker av og til, en gruppe som utgjør ti prosent.

– Endringen siste år føyer seg inn i et mønster vi har sett over lengre tid, med jevn nedgang i andel dagligrøykere, skriver SSB.

Finnmark har klart den høyeste andelen røykere. 31 prosent av finnmarkingene svarer at de røyker hver dag, og ni prosent røyker av og til.

Snus er mest utbredt i Trøndelagsfylkene, Nordland og Hedmark. 14 prosent av nordtrønderne snuser hver dag. Lavest andel har Aust-Agder, der tre prosent av befolkningen bruker snus. (©NTB)

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden