Meny

Adecco Helse kan bli politianmeldt

Arbeidstilsynet vil gjennomføre tilsyn ved sykehjemmet Ammerudlunden etter påstander om kritikkverdige forhold (personene som er avbildet på bildet fra Ammerudlunden er ikke knyttet til saken). Arkivfoto: Torbjørn Grønning (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidstilsynet innleder tilsyn ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Eierselskapet Adecco Helse risikerer å bli anmeldt til politiet.

– Hvis forholdene ved sykehjemmet er slik som beskrevet i innslaget på NRK Dagsrevyen, står vi overfor alvorlige brudd på Arbeidsmiljøloven, sier tilsynsleder Pål H. Lund i Arbeidstilsynet i Oslo til NTB.

Han sier Arbeidstilsynet vil gjennomføre tilsyn ved sykehjemmet neste uke.

– Vi mottok tips om brudd på arbeidstidsbestemmelser og overtid ved Ammerudlunden i forkant av NRK-innslaget. Generelt er det ikke ukjent med dobbeltvakter og utstrakt bruk av overtid innen helsevesenet, sier Lund.

Dersom Arbeidstilsynet avdekker brudd på Arbeidsmiljøloven kan Adecco Helse bli møtt med pålegg om utbedring eller i verste fall politianmeldelse.

Les også: Tid for å tenke på sommerjobb

– Alvorlig

Eldrebyråd Cecilie Brein (Frp) i Oslo varsler full gjennomgang av virksomheten til de to private sykehjemmene som Adecco Helse driver på vegne av kommunen.

– Jeg ser veldig alvorlig på det som er avdekket. Et brudd på norsk lov er også et brudd på kontrakten som Adecco har med Oslo kommune, sier hun til NTB.

Nå skal alle timelistene ved Ammerudlunden sykehjem for 2010 og 2011 gjennomgås. I tillegg skal et ekstern revisjonsfirma kontrollere både Ammerudlunden og Midtåsen – det andre Adecco-sykehjemmet i Oslo.

– Vi har dessuten sendt et brev til Adecco Helse med svarfrist mandag klokken 12, der vi ber om tilbakemelding på det som har kommet fram, sier Brein.

Les også: Ble bedt om å reise eller få sparken

Hun mener Adecco har brutt kontrakten med Oslo kommune og sier selskapet risikerer å bli møtt med erstatningskrav. Heving av kontrakten er en annen mulighet, sier Brein, som er konstituert byråd for eldreomsorg og helse mens Sylvi Listhaug er ute i permisjon.

– Ikke dømme alle

NRK avslørte torsdag at enkelte ansatte ved sykehjemmet Ammerudlunden i Oslo har jobbet 84 timer i uken uten overtidsbetaling.

Sykehjemmet er tidligere holdt fram som et forbilde for privat omsorgsvirksomhet, og det har fått flere priser. Både Fremskrittspartiet og Høyre har trukket sykehjemmet fram som et eksempel til etterfølgelse.

– Vi er meget lite fornøyd med situasjonen, men vi kan ikke dømme en hel bransje på bakgrunn av det som er kommet fram ved ett av Adeccos sykehjem, sier Frp-byråden.

Les også: Advarer mot å være Facebook-venn med sjefen

Oslo SV fremmet fredag et forslag om at alle de kommersielt drevne sykehjemmene i hovedstaden granskes av Kommunerevisjonen.

– Faren for at dette ikke er et enkeltstående tilfelle er stor. Kommunen må derfor stanse alt arbeid med konkurranseutsetting inntil det er foretatt en fullstendig gransking av samtlige sykehjem, sier SVs ordførerkandidat Marianne Borgen.

– Her knuses Frp og Høyre sitt utstillingsvindu for eldrepolitikken i Oslo. Høyre og Frp har ivret etter å privatisere eldreomsorgen. Nå ser vi hva som skjer når markedstenkningen får fritt spillerom og anbudsvinnerne får holde på uten kontroll, sier Aps helsepolitiske talsmann Tore Hagebakken.

– Rydder opp

Ammerudlunden sykehjem skal i en årrekke ha benyttet seg av turnuslister som bryter med arbeidstidsbestemmelsene. Noen av de ansatte har også brukt egne rom i kjelleren til å overnatte.

Les også: Google-forbud mot jobbsøkere

– Adecco Helse må erkjenne at det på dette sykehjemmet har vært gitt rom for at noen medarbeidere som ønsker det har fått jobbe lengre vakter enn det loven gir hjemmel for. Dette har vi nå umiddelbart tatt tak i, og ny turnus er etablert og skal gjøres gjeldende i løpet av 14 dager, sier direktør Bård Kristiansen i Adecco Helse. Ifølge selskapet startet opprydningen allerede for noen måneder siden.

– Dette er ikke ønsketurnus slik Adecco hevder, men rovdrift på ansatte som selvfølgelig går ut over kvaliteten på arbeidet og dermed tilbudet til beboerne på Ammerudlunden, heter det i en pressemelding fra Sykehjemsetatens fagforening. (©NTB)

Les flere nyheter her

Populært