Etter to intense uker:

Ingen hørbar bevegelse i WTO

19 år gamle Silje Anett Søreng fra Eidsberg i Østfold er Norges yngste bonde. Diplomater fra 153 land i Genève vil avgjøre hennes framtid. Foto: Tore Meek/Scanpix
19 år gamle Silje Anett Søreng fra Eidsberg i Østfold er Norges yngste bonde. Diplomater fra 153 land i Genève vil avgjøre hennes framtid. Foto: Tore Meek/Scanpix

- Jeg har ikke hørt merkbar bevegelse, oppsummerer forhandlingslederen etter det som skulle vært to intense uker for verdens landbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Timeglasset er atter en gang i ferde med å renne ut for Verdens handelsorganisasjon (WTO), i forhandlinger som vil bety vinn eller forsvinn for bønder, industri og annet næringsliv i hele verden.

- Nye momenter i forhandlingene var knapt hørbare, oppsummerte imidlertid forhandlingsleder David Walker i går, da han avsluttet to ukers intense landbruksforhandlinger som man håpet skulle gi et gjennombrudd.

Det går fram av en rapport ABC Nyheter har fått fra forhandlingene i Genève.

Tvert i mot kom Brasil overraskende med forslag om å gjenåpne diskusjoner om målsettingene man for lengst har blitt enige om.

Vi taper en dag hver dag.

Brasil foreslår enda høyere ambisjoner på kutt i tollvern og støtte som norsk landbruk er avhengig av, enn det som har vært rammene siden 2008.

Sprenger timeplanen

Helt siden 2001 har WTOs 153 medlemsland forgjeves prøvd å bli enige om en helhetlig pakke. Målet er å redusere handelshindre på landbruksvarer, industri- og fiskeprodukter, tjenester - på en måte som skulle tjene u-landene.

Gang på gang har forhandlingene stått bom fast. Gang på gang har regjeringene vedtatt ny giv.

I fjor ble det besluttet at landbruksforhandlingene skulle munne ut i et nytt avtaleutkast innen 21. april i år. Det brenner det et blått lys for nå.

Innen juli skulle samtlige 21 forhandlingsområder være i boks. Dermed skulle en ny avtale være klar i løpet av 2011.

- Vi taper en dag hver dag, var imidlertid oppsummeringen ambassadør Walker kom med etter de to ukene som ble avsluttet torsdag.

Motangrep fra Brasil

Kommer vi dit, vil ikke Sveits og Norge klare å stå imot tidevannsbølgen.

USA har stått i spissen for å kreve at framgangsrike u-land som Brasil, Kina og India skal åpne sine markeder for industrivarer mye mer enn de har tilbudt til nå.

Som et svar på dette kom det overraskende kravet fra Brasil i løpet av landbruksforhandlingene om å åpne andre lands markeder enda mer enn det som ligger i kortene nå.

Et utkast til rammer fra 2008 ville gitt norsk landbruk kraftige rystelser, med krav om voldsom reduksjon av både statsstøtte og tollsatser. Brasils forslag gjør vondt verre om det blir lagt til grunn.

Dermed havner norske bønder i skvis mellom Brasils ønske til beste for de multinasjonale selskapenes landbrukseksport, og USAs ønske om adgang for sin industri.

- Tar Norge som tidevannsbølge

Den australske juristen og WTO-eksperten dr. Brett Williams, har oppsummert de ulike aktørenes standpunkter nå, og ser mulighet for bevegelse gruppering for gruppering.

Blant annet tror han at en av Norges store allierte på landbruk, Japan, kan være villig til å gi seg noe på risimport. Hvis USA så reduserer beskyttelsen av sin sukkerproduksjon, er konklusjonen hans klar:

- Kommer vi dit, vil ikke Sveits og Norge klare å stå imot tidevannsbølgen.

Liberalisering uten klima

- Ingenting er fastsatt. Ingenting er unntatt fra å disktueres igjen, sa Brasil på møtet.

Det er stikk i strid med hva utenriksminister Jonas Gahr Støre mener. Han hevder at rammene for forhandlinger som er vedtatt, ikke kan gjenåpnes for å ta inn hensyn til miljøet.

Les: - For sent for klima i WTO.

Les hos WTO (engelsk): Dette er Doha-utviklingsrunden (DDA).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden