Meny

Christiania tapte, men vinner kanskje politisk

Høyesterett fastslo fredag at retten til å bruke Christiania ikke er gått over til områdets beboere. Foto: Wikipedia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristaden Christiania gikk fredag på et sviende nederlag i dansk høyesterett, men kan likevel være i ferd med å dra den politiske seieren i land.

Det var statens oppsigelse av Christianias kollektive bruksrett til den gamle militærforlegningen i Danmarks hovedstad som var brakt for retten. Beboernes påstand var at den kollektive bruksretten er uoppsigelig, subsidiært at statens oppsigelse i 2004 var usaklig.

Høyesterett fastslo fredag at retten til å bruke området ikke er gått over til områdets beboere. Det er andre gang christianittene taper i rettsapparatet, og den juridiske siden er dermed trolig avklart endelig.

Da Østre Landsret avsa sin dom i saken i 2009, ble det også nederlag på alle punkter for Christiania, og utfallet i Danmarks Højesteret var ventet.

Men om christianittene tapte i retten, kan de likevel være i ferd med å vinne på den politiske scenen, hvor saken nå er i ferd med å ta en helt ny retning.

Vakuumperiode

Christianittene har vært gjennom sju utfordrende år etter at en ny christianialov ble vedtatt i 2004.

Mens politiet har svermet rundt hasjlangerne i Pusher Street, har et regn av påbud øst ned over beboerne fra statens eiendomsforvalter Slots- og Ejendomsstyrelsen (SES). Påbudene kan gjelde alt fra regelstridige innflyttinger og utbygginger til plassering av blomsterpotter.

Statens mange krav er i ferd med å ta knekken på christianittenes virkelyst og kreativitet, mener Hulda Mader i Christianias kontaktgruppe.

– Folk blir mer og mer sammenbitte, sier hun til NTB.

Også Knud Foldschack, som har vært Christianias advokat gjennom en årrekke, er bekymret.

– Christiania har lidd mye i de sju årene som denne vakuumperioden har vart. Den sprudlende, spirende, spennende virketrangen er avløst av frustrasjon og apati, sier Foldschack.

Fredens Ark

Advokaten er likevel optimist. For gjennom innbitt motstand og uthaling i forhandlinger og i retten har Christiania klart å forhindre de store inngrepene som ble varslet da høyrevinden blåste som sterkest i 2003 og 2004.

Og mens rettssaken har pågått, er det samtidig ført forhandlinger bak kulissene. Disse forhandlingene har nå resultert i at Christiania har fått tilbud om å kjøpe Fredens Ark, områdets hovedbygning, for en symbolsk sum på 1 dansk krone.

Med på kjøpet vil Christiania få et statsgarantert lån på 25–30 millioner kroner til restaurering av den svært nedslitte bygningen.

Ifølge Foldschack kan tilbudet bli starten på en helt ny prosess hvor Christiania kjøper opp bygningene i området én etter én.

I SES er håpet nå at et salg av Fredens Ark skal åpne for en mer positiv utvikling i forhandlingene mellom Christiania og staten.

– Det har hele tida vært statens formål å avslutte sitt engasjement på Christiania, og om vi kan selge Fredens Ark til beboerne, vil det være et godt skritt på veien til en varig løsning, sier pressesjef Jacob Holst Andersen.

Han bekrefter overfor NTB at det er aktuelt for staten å selge flere bygninger til Christiania.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært