Donald gifter seg

VIL ENDENE MØTES? En faksimile fra denne ukes Donald Duck & Co tyder på at bryllupet mellom Donald og Dolly ikke vil være fritt for forviklinger.
VIL ENDENE MØTES? En faksimile fra denne ukes Donald Duck & Co tyder på at bryllupet mellom Donald og Dolly ikke vil være fritt for forviklinger.

Saft suse, det er duket for bryllup i Andeby når verdens mest kjente and endelig skal gifte seg med sin kjæreste Dolly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Etter å ha hatt et noe turbulent forhold i over 70 år, ser det endelig ut til at den hissige anden med det store hjertet skal få sin hjertes utkårede.

Donald Duck og Dolly forsøker å gi hverandre sitt kvakk i siste utgave av Donald Duck & Co.

Redaktør Marius Molaug i Egmont mener ukens historie er både unik og utvilsomt etterlengtet.

– Donald Duck & Co ble lansert i Norge i 1948, og da var Dolly allerede etablert som Donalds kjæreste i USA. Forholdet har utvilsomt hatt sine opp- og nedturer, men å si at dette kanskje er et av verdens mest etterlengtede bryllup er neppe å overdrive, sier Molaug.

Dolly, kjent som Daisy Duck i engelskpråklige land, dukket opp i den amerikanske utgaven av Donald Duck allerede i 1940, og har vært en fast figur siden da. Hun ble skapt av Donald-tegneren Al Taliaferro, men er trolig mest kjent fra Carl Barks’ og Don Rosa’ tegninger og historier.

– At det nå endelig blir bryllup er noe vi unner både Dolly, Donald og resten av Andeby. Det er ikke til å stikke under stol at dette er et dramatisk bryllup, men noe annet ville både forbløffe og antageligvis skuffe våre trofaste lesere. Uansett er dette noe vi gleder oss til å formidle ut til tilhengerne våre, avslutter Molaug.

Det er danske Maya Åstrup som har skrevet om det etterlengtede giftemålet. Tegningene er laget av Ferioli.

- Trenger forandringer

Den norske donaldisten Knut Eide er blant de nordmennene som kjenner Andeby-universet aller best. Til ABC Nyheter forteller han at tegneserier trenger forandring og utvikling for å ha framtid og fortsatt appell.

– Denne ukes bryllupshistorie er en fascinerende parallellhistorie om hva som skjer dersom, om og hvis. I formen minner den litt om den engelske filmen Sliding Doors. Historien måtte komme, ettersom man trenger nye momenter. Man kan ikke bare fortelle historier om Donald som mislykkes med ny jobb, forteller Eide.

Han mener et giftemål og etter hvert barn for de to berømte endene vil være en naturlig fortsettelse på historien om Andeby.

– Det har vært bryllup i andre serier før. Blant annet giftet Fantomet seg i 1978. Bakgrunnen var at tegneren selv, Lee Falk, hadde giftet seg. Jeg tror ikke giftemålet ble omtalt på Dagsrevyen, men det ble i hvert fall slått opp i Dagbladet, forteller den ivrige tegneseriesamleren.

Revolusjonerte Andeby

Knut Eide har i dag over 49.000 av de rundt 50.000 tegneseriene som har kommet ut i Norge. Serien Donald Duck & Co har han helt komplett. Eide fleiper med at han ikke stammer fra apene, men fra hamstrene.

– I dette nummeret er det altså duket for bryllup mellom Donald og Dolly, men hvilke andre revolusjonerende hendelser vil du si har skaket Andeby?

– Jeg kommer på to ting som kan nevnes. Det ene er innføringen av Skrues pengebinge i 1952, som også førte til introduksjonen av B-Gjengen, som skapte en intrige i Andeby. Det andre var da Stella Duck, søsteren til Donald, sender Ole, Dole og Doffen til sin onkel Donald. Begge deler forandret Andeby-universet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden