Meny

Frykter at fire skiturister omkom i Sirdal

Lensmann Egil Netland i Sirdal (til høyre) deltar i leteaksjonen ved Taumevatn i Sirdal i Vest-Agder torsdag. Tre omkomne personer er funnet i snøen, og letemannskapene frykter å finne flere personer. Foto: Tommy Ellingsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre personene som ble funnet døde ved Taumevatn i Sirdal var trolig del av et reisefølge på fire europeiske turgåere, som skrev navnene sine inn i en hyttebok forrige helg.

– Ut ifra vitneobservasjoner, funn og meldinger kan vi med stor sannsynlighet si at de tre omkomne var i et følge på to tyskere, en sveitser og en brite, sier politiinspektør Egil Eriksen ved Rogaland politidistrikt til NTB.

Redningsmannskapene lette torsdag for fullt etter en mulig fjerde person i fjellet ved hytta, men innstilte søket da det ble mørkt ved 18-tiden.

Like etter klokken 11 torsdag fikk politiet melding om at en turgåer hadde funnet en død person oppå isen på Taumevatn i Sirdalsheiene i Vest-Agder. Ytterligere en person ble funnet da politiet og en letegruppe ankom stedet. Noen timere senere ble enda en person funnet omkommet.

Utenlandsk bil

De døde ble funnet omkring 1 kilometer fra Den Norske Turistforenings hytte på Taumevatn. Lørdag 12. februar skrev to menn og to kvinner seg inn i hytteboka. Politiet tror de tre omkomne er blant de fire, som ifølge boka forlot hytta dagen etter.

Politiet har også funnet en forlatt, tyskregistrert leiebil, som trolig tilhører reisefølget. Politiet lokalt samarbeider med Kripos om å kontakte politiet i de aktuelle landene.

Vitner NTB har snakket med mener å ha møtt de fire i løypa ved 11-tiden søndag formiddag. De fire kom da fra Taumevatn og fortalte at de var på vei til turistforeningshytta Heibergtunet Storevatn nordøst for Taumevatn. Været var så dårlig at skiløperne hadde problemer med å finne løypepinnene, ifølge vitnene.

Funnet i sovepose

Letemannskapene fant fire ryggesekker i nærheten av de omkomne, og frykter derfor at flere personer kunne være begravd i snøen. Alle de tre omkomne ble funnet i en radius på 200 meter, ifølge Eriksen.

Et Sea King-helikopter med to hundeekvipasjer, store mannskaper fra Øvre Sirdal letegruppe og frivillige deltok i letingen etter den fjerde personen.

Det var turgåere som fant den første personen og meldte fra til politiet.

– Turgåeren fant først to skistaver. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at de tilhørte en død person som var delvis nedsnødd, forteller politiinspektør Eriksen.

Redningsmannskaper fant så den andre personen, som skal ha ligget inne i en sovepose.

– Det antas at dette er turgåere som har blitt overrasket av et forferdelig vær, sier Eriksen, som forteller at det har vært sterk vind og bitende kulde i fjellet den siste uken.

– Tragisk

Daglig leder Kjell Helle-Olsen i Stavanger Turistforening er rystet over funnet i det populære turområdet, som han omtaler som dypt tragisk.

– Dette viser bare den kraften naturen har. Det har jo vært et veldig spesielt vær de siste dagene, og da kan dessverre slike ting hende, sier Helle-Olsen til Aftenbladet.no.

Ifølge ham er alvorlig ulykker svært sjelden i området, og han mener turistforeningen har lagt godt til rette for at det skal være tryggest mulig å ferdes i løypene.

Lensmann Egil Netland i Sirdal sier at de omkomne var kledde for skitur, og at de blant annet hadde med seg GPS.

Det var torsdag kaldt, men relativt pent og klart vær i området. Den Norske Turistforening skriver på sine hjemmesider at turterrenget rundt Taumevatn er lett og fint. Turistforeningshytta ligger 750 meter over havet i Sirdal kommune i Vest-Agder.

Identifisering

Politiinspektør Eriksen understreker at det ikke er funnet noen identifikasjonspapirer på de omkomne, og politiet jobbet torsdag kveld fortsatt med å verifisere identiteten deres.

De tre omkomne personene ble torsdag kveld fraktet i helikopter ned fra fjellet til Stavanger universitetssjukehus. Søket etter den fjerde personen starter opp igjen i Sirdalsheiene fredag formiddag. (©NTB)

Les flere nyheter her
Vis større kart
Populært