Meny

Fusket politiet med bilder i Treholt-saken?

Ba om ekstra undersøkelser

Kommisjonen som vurderer gjenopptakelse av Treholt-saken ba i januar om å få presisert synspunktene til de politi-nære undersøkerne i Sverige og Danmark. - Ingen kommentar, sier kommisjonens leder Helen Sæter. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye undersøkelsene av Treholts koffert var uklare på et springende punkt. Kommisjonen ba derfor om en ekstra presisering.

Det klassiske bildet av Arne Treholt på Fornebu, like før arrestasjonen. Kun en ende av kofferten er synlig. Foto: PSTDet klassiske bildet av Arne Treholt på Fornebu, like før arrestasjonen. Kun en ende av kofferten er synlig. Foto: PST

Det er ikke bare gjort tre eksterne vurderinger av kofferten til Arne Treholt på Fornebu i januar 1984, slik det fremkom i går. Det finnes fem rapporter.

For Granskningskomminsjonen fant det nødvendig å be de svenske og danske utrederne presisere sitt standpunkt på et vesentlig punkt i saken.

Les også: Vurderer å saksøke Treholt-forfatterne

De første rapportene fra Kriminalteknisk center i Danmark og Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Sverige ble levert 14. desember 2010 og 3. januar 2011.

Men de ga ikke klart nok svar på spørsmålet om hvilken ende av Treholts koffert som er synlig på overvåkernes 27 år gamle bilde.

Jakt på bevisjuks

London-baserte LGC Digital & Document Forensics har tidligere vurdert det samme - på vegne av Treholts forsvarer.

De britiske utrederne er entydige på at fotografiet viser den enden hvor sønnen til den spiondømte mannen hadde klistret et rundt merke av et eple. De skandinaviske utrederne mener derimot at det er mest sannsynlig at denne siden av kofferten ikke er avbildet.

Og det er denne detaljen Treholt-saken nå dreier seg om.

Les også: Nye opplysninger i Treholt-saken

For på politiets bilder av kofferten etter arrestasjonen ser en helt tydelig rester av tape ved siden av dette lille klistremerket. Men dersom taperestene ikke finnes på kofferten under selve arrestasjonen på Fornebu, så vil det sannsynliggjøre bevisfusk fra politiets side.

Hvis taperestene ikke var på kofferten under arrestasjonen, så er det også lite sannsynlig at de finnes på kofferten dagen før.

Men i rettssaken ble det lagt frem fotografier tatt under en hemmelig aksjon i Treholt-familiens hjem dagen før, og her er det også taperester.

Treholts forsvarere mener dette beviser at politiet la frem falske bevis, noe tidligere tjenestemenn i det daværende Politiets overvåkningstjeneste (POT) tilbakeviser.

Les også: Treholt-saken ferdig etterforsket

Men i sine første rapporter svarer ikke de svenske og danske utrederne tydelig nok på dette spørsmålet. Derfor ber kommisjonen 12. januar i år dem om å presisere sitt syn på saken.

- Du kan jo bruke opplysningen

Lederen av granskningskommisjonen, Helen Sæter, vil overfor ABC Nyheter ikke bekrefte opplysningene om at de ba de polititilknyttede utrederne presisere hvilken ende av kofferten de mener er avbildet på Fornebu i januar 1984.

- Det er å gå rett inn i utredningene og de vurderinger som er gjort, og det kan jeg ikke komme med.

- Vi gir ikke ut noe materiale annet enn til partene. Vi gir ikke ut opplysninger fra utredningene våre og vi kommenterer ikke enkeltheter i utredningen.

- Men kan du bekrefte at dere ba om en presisering hos svenske og danske utredere?

- Nei, det vil jeg ikke bekrefte. Men hvor har du det fra? Har du den opplysningen fra et annet sted, så kan du jo bare bruke den, sier Sæter.

- Vil en strid mellom ekspertene bidra til å styrke bevisene?

- Det får hver og en ha sin oppfatning om, også hvilken sakkyndig en så vil legge vekt på. Men vi er jo ikke ukjent med fra rettsvesenet at man må vekte forskjellige momenter - og ulike eksperters syn - opp mot hverandre, mener kommisjonens leder.

Les flere nyheter her

Populært