Meny

Fant 3D-nazifilm fra 1936

Den kjente tyske filmkunstneren Leni Riefenstahl lagde to tredimensjonelle filmer for nazi-Tyskland 75 år før 3D-filmen Avatar. Her er Riefenstahl fotografert under arbeidet med å lage film om OL i Berlin i 1936. Foto: AP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australsk filmskaper fant to tredimensjonelle tyske nazifilmer fra 1936 signert Leni Riefenstahl.

Nesten 75 år før filmsuksessen Avatar inntok 3D-kinoene og 16 år før formatet første gang ble benyttet i USA, lagde den kjente tyske filmkunstneren Leni Riefenstahl to tredimensjonelle filmer for nazi-Tyskland.

Filmene vil si at nazistene var mange år foran andre nasjoner når det kom til 3D-film.

Nå har de to filmene blitt funnet igjen av den australske filmskaperen Philippe Mora, som kom over de unike opptakene under arbeidet med å forske på hvordan nazistene brukte film for å skape holdninger og manipulere det tyske folk.

Det melder ninemsn.com.

- Kvaliteten på filmen er fantastisk. Nazistene var besatte av å filme alt, og hvert eneste bilde har blitt kontrollert. Dette var en av måtene de skaffet seg kontroll over land og folk, forteller Mora til ninemsn.com.

Filmene, som begge er på 30 minutter, har navnet «Så ekte at du kan røre det» og «Seks jenter på helgetur» og skal etter sigende være spilt av stjerner fra Tysklands filmstudie Universum Film.

Leni Riefenstahl (1902 - 2003) beskrives av nettleksikonet Wikipedia som en svært innovativ filmregissør, fotograf, danser, skuespiller og koreograf. Hun markerte seg mest med sin spesielle fototeknikk og utviklet mange av dagens standardteknikker innen filming.

Hun var mest kjent for å ha laget dokumentarfilmer som fungerte som propaganda for de tyske nasjonalsosialistenes styre på 1930-tallet.


Populært