Meny

Kan bli mer utkobling av strøm i nord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narvik, Harstad, Lofoten og Vesterålen ble mørklagt mellom klokken 8 og 9 torsdag på grunn av belastning i nettet. Flere områder i nord vil trolig miste strømmen utover dagen.

– Statnett må redusere belastningen i nettet i Nord-Norge for å unngå mer omfattende feil, opplyste kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen før utkoblingen onsdag morgen.

Trolig vil det bli utkoblinger i områdene til Lofotkraft, Vesterålskraft og Tromskraft fra klokka 11 torsdag. Det er ikke kjent i detalj hvilke kommuner eller områder som kan miste strømmen.

Ledningsbrudd

Årsaken til utkoblingen torsdag morgen er at det onsdag formiddag oppsto brudd på en 420-kilowattledning noen kilometer sør for Bjerkvik, mellom Ofoten og Kvandal.

Ustabilt vær og komplisert arbeid med å få linjen på plass gjorde at Statnett anså sannsynligheten stor for at linjen må være ute av drift i flere dager.

I mellomtiden oppfordres folk til å spare strøm, særlig i timene mellom klokken 7 og 10 om morgenen og mellom klokken 15 og 18 om ettermiddagen.

Kan ta tid

– Det kan ta tid å utbedre feilen. Energisituasjonen er anstrengt. Vi oppfordrer derfor folk i området til å bruke mindre strøm. Sonevise utkoblinger er noe vi vurderer for å opprettholde kapasitet. Det er ikke nok strøm i nettet til å forsyne både industri og husstander, sa kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til NTB onsdag.

Statoils gasskraftverk på Melkøya begynte onsdag kveld å levere kraft for å sikre strømforsyningen i Finnmark.

Leveransen ble økt fra 20 megawatt onsdag kveld til 30 megawatt torsdag morgen. Det tilsvarer 15 prosent av den totale kapasiteten for å sikre strøm i Finnmark.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært