Meny

Tre drept i uro i Bahrain

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bahrainsk politi slo natt til torsdag til mot flere hundre demonstranter som overnattet i telt på Perleplassen i sentrum av hovedstaden Manama. Tre personer ble drept i uroen.

Ifølge øyenvitner skjøt politiet med tåregass da det gikk inn for å rydde Perleplassen. Det ble også hørt eksplosjoner og sirener i området rundt Perleplassen, som var sperret av.

Tre personer drept i sammenstøtene og minst femti andre såret, ti av dem alvorlig, sier pressetalsmann Ibrahim Mattar i al-Wefaq, Bahrains største sjiamuslimske opposisjonsparti.

Her inntar politiet Perleplassen

Journalister så demonstranter flykte fra plassen med politifolk jagende etter seg, og ved daggry var det bare noen få personer igjen der.

Ønsker nytt regime

Sjiamuslimer i Bahrain har latt seg inspirere av opprørene i Egypt og Tunisia og har i tre dager på rad holdt demonstrasjoner mot regimet. Demonstrantenes håp har vært at Perleplassen skal bli Bahrains svar på Frigjøringsplassen i Kairo.

Demonstrasjonene på Frigjøringsplassen endte fredag med at Egypts president Hosni Mubarak gikk av.

Opposisjonspartiet al-Wefaq har nå gått ut av nasjonalforsamlingen i Bahrain og krever en ny grunnlov og demokratiske reformer.

– Vi ønsker ikke en religiøs stat. Vi ønsker et sivilt demokrati hvor makten springer ut av folket, sier al-Wefaqs generalsekretær sjeik Ali Salman.

Sjiamuslimene er i flertall i Bahrain, men landet blir styrt av en sunnifamilie.

USA følger situasjonen

Det hvite hus i USA uttalte onsdag at det fulgte utviklingen i Bahrain svært tett, og ba landets ledere tillate fredelige demonstrasjoner.

– Som alle land i regionen må Bahrain vise respekt for sine borgeres universelle rettigheter, deres rett til å demonstrere og deres rett til å gjøre sin stemme hørt, sa pressetalsmann Jay Carney.

Han oppfordret begge sider til å avstå fra vold.

USA har et tett militærsamarbeid med Bahrain, som huser en amerikansk flåtebase. Det amerikanske hangarskipet USS Enterprise er nå på vei fra Suez til Persiabukta. (©NTB)

Populært