– Pirater vil gå etter norske skip

Det somaliske miljøet i Norge er i harnisk etter skipsreder Stolt-Nielsens uttalelser om at pirater bør henrettes på stedet. Foto: AP photo/Farah Abdi Warsameh.
Det somaliske miljøet i Norge er i harnisk etter skipsreder Stolt-Nielsens uttalelser om at pirater bør henrettes på stedet. Foto: AP photo/Farah Abdi Warsameh.

Piratforsker Mohamed Husein Gaas tror somaliske kaprere vil hevne seg og angripe norske skip etter at skipsreder Jacob Stolt-Nielsen foreslo å drepe piratene på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det somaliske miljøet i Norge er i harnisk etter Stolt-Nielsens uttalelser og flere somaliere frykter at norske sjøfolk nå er i stor fare, skriver Dagens Næringsliv.

– Det han sier vil gjøre det vanskeligere for sjømenn. Nå vil piratene gå etter norske skip og sjømenn, sier Mohamed Husein Gaas, som er fra Somalia og tar doktorgrad i piratvirksomhet på Universitetet på Ås.

Les også: Norsk skipsreder vil henrette pirater på stedet

Han forsker på årsaker og løsninger på piratvirksomheten sammen med piratekspert Stig Jarle Hansen ved samme universitet. Gaas forteller at Stolt-Nielsens uttalelser har vært et stort samtaleemne i det somaliske miljøet.

– Neste gang de kaprer noe vil det ikke bare bli snakk om penger. Det vil bli blod. De vil bli mer voldelige. Pirater bryr seg ikke om de dør eller ei. De er ikke rasjonelle, sier Gaas.

Ifølge daglig leder for Somalisk ressurs- og rehabiliteringssenter i Oslo og styremedlem i Puntland Solidaritet Organisasjon, Shirdon Abdikarim, er pirater svært godt kjent med de forskjellige rederienes skip, flagg og design og kan skille skipene på flere hundre meter avstand.

De fleste globale rederier har i tillegg bilder av alle skipene på sine hjemmesider som piratene kan bruke til å identifisere dem, skriver Dagens Næringsliv.

Jacob Stolt-Nielsen ønsket ikke å kommentere denne saken overfor Dagens Næringsliv.

Kapteiner som ABC Nyheter har vært i kontakt med mener saken bare er med på å spre frykt.

– Dersom man slår av AIS-utstyret om bord, vil det ikke være mulig å tracke skipene, og da vil det være svært vanskelig å finne nasjonaliteten til båten, forteller en tidligere cruiseskipkaptein til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden