Riise-tabbe og brasiliansk trippel felte Roma

Sjakhtar Donetsk jubler for scoring i 3-2-seieren borte mot Roma i mesterligaen onsdag. Foto: Tony Gentile (Reuters/Scanpix)

Brasiliansk sambafotball fintet John Arne Riise på baken da Roma møtte overmakten i Sjakhtar Donetsk i mesterligaen onsdag.

Fakta mesterligaen fotball menn onsdag
Mesterligaen fotball menn onsdag, åttedelsfinaler 1. kamp:

Arsenal (England) – Barcelona (Spania) 2-1 (0-1)

Mål: 0-1 David Villa (26), 1-1 Robin van Persie (78), 2-1 Andrej Arsjavin (83).

59.927 tilskuere.

- - -

Roma (Italia) – Sjakhtar Donetsk (Ukraina) 2-3 (1-3)

Mål: 1-0 Simone Perrotta (28), 1-1 Jadson (29), 1-2 Douglas Costa (36), 1-3 Luiz Adriano (41), 2-3 Jeremy Menez (61).

39.876 tilskuere.

John Arne Riise spilte 45 minutter for Roma.

- - -

Spilt tirsdag: Milan (Italia) – Tottenham (England) 0-1 (0-0), Valencia (Spania) – Schalke (Tyskland) 1-1 (1-0).

Spilles 22/2: FC København (Danmark) – Chelsea (England), Lyon (Frankrike) – Real Madrid (Spania).

Spilles 23/2: Inter (Italia) – Bayern München (Tyskland), Marseille (Frankrike) – Manchester U. (England).Returkampene spilles i tiden 8.-16. mars.

Nordmannen serverte den ukrainske klubben det som ble seiersmålet like før pause. Med ballen i beina mistet Riise balansen, falt og måtte fortvilt se brasilianske Douglas Costa rappe ballen og starte et eksplosivt angrep.

20-åringen stormet fram på høyreflanken og spilte fri landsmannen Luiz Adriano foran mål. Spissen feilet ikke og sendte Sjakhtar Donetsk opp i 3-1.

– En utrolig tabbe av meg. Publikum er mot meg nå, og jeg ber alle om tilgivelse. Lagkameratene også, sa Riise etterpå.

– Jeg var klar til å spille annen omgang, men treneren byttet meg ut. Jeg føler meg dårlig, og det vil jeg gjøre i morgen også. Jeg håper fansen forstår at jeg alltid gir alt.

Bare 13 minutter gikk det fra Roma ledet kampen 1-0 etter scoring av Simone Perrotta og til Sjakhtar Donetsk hadde avgjort etter en ekte, brasiliansk trippel. Først Jadson minuttet etter Roma-målet (28. minutt), så Douglas Costa (36) og til slutt Luiz Adriano (41).

Seiersløse

I Roma-målet sto en annen landsmann, Doni, og slo oppgitt ut med armene.

Etter at John Arne Riise var byttet ut i pausen, hjalp det lite at Jeremy Menez reduserte for Roma etter 61 minutter. Roma fortsatte den seiersløse rekken fra Serie A, der hovedstadsklubben har tre kamper uten seier. Roma ble buet av banen.

– Roma lever under stort press. Jeg forstår ikke publikums reaksjon. I annen omgang spilte Roma veldig bra, så de burde ikke klandre dem, sa Sjakhtar-trener Mircea Lucescu.

Også et langdrygt eierskifte og trener Claudio Ranieris iskalde forhold til kaptein og legende Francesco Totti preger Roma. Om tre uker må det helt andre takter til om Roma skal snu den elendige trenden og kare seg til en kvartfinale i klubbfotballens øverste selskap.

Under press

Trener Ranieri er under stort press. I helgen tapte Roma 0-2 hjemme mot Napoli. Nederlaget ødela mye for John Arne Riises lag i kampen om seriegullet. I tillegg har 34 år gamle Totti, som normalt «bøtter» inn mål, vært en skygge av seg selv denne sesongen.

Et Sjakhtar Donetsk i vinterpause får fordel av hjemmebane i returkampen. Laget så ikke ut til å ha blitt satt tilbake av over to måneder uten skikkelig matching.

– Vi gjorde en stor kamp. Vi hadde fem spillere som er 20 eller 21 år, men vi greide å sette Roma under press slik vi måtte, sa Lucescu.

Forrige offisielle kamp var mot Sporting Braga 8. desember.

Ukrainerne er med i cupspillet for første gang. (©NTB)