Meny

Hizbollah truer Israel med hevnangrep

Hizbollah-sjef Sayyed Hassan Nasrallah talte onsdag til tilhengere via storskjem i Beirut. Foto: Sharif Karim (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hizbollah-sjefen truer israelske ledere med hevnangrep og oppfordrer sine soldater til å være klare dersom det blir en ny en krig mellom Libanon og Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarer Hizbollah mot noen form for offensiv.

– Ingen burde tvile på Israels evne til å kunne forsvare seg, sa Netanyahu under en konferanse for amerikanske jødiske ledere i Jerusalem.

– Vi har en sterk hær og et bestemt folk. Vi vil ha fred, men hæren er klar til å forsvare Israel mot dets fiender.

Vil ta Galilea

Lederen for Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, oppfordret tidligere onsdag bevegelsens soldater til å forberede seg til ny krig.

– Jeg sier til soldatene i den islamistiske motstandsbevegelsen: Gjør dere klare. Hvis en ny krig blir ført mot Libanon, vil vi kanskje be dere om å ta Galilea – å frigjøre Galilea, sa han i en TV-sendt tale til tilhengere i Beirut onsdag.

Det hadde den israelske statsministeren en klar kommentar til.

– Nasrallah erklærte i dag at han vil ta Galilea, sa Netanyahu og fortsatte:

– Jeg har en nyhet til ham – det gjør han ikke.

Galilea, som ligger nord i Israel, dekker omtrent en tredel av landets areal og grenser til Syria og Libanon.

Vil hevne drap

Nasrallah lovet videre at drapet på Hizbollah-lederen Imad Moughniyeh i 2008 skal hevnes. Moughniyeh ble drept i et bilbombeangrep i Damaskus, og Hizbollah mener Israel sto bak.

– Til sionistgeneraler sier jeg: Overalt hvor dere reiser i verden, når som helst, pass på, for Imad Moughniyehs blodsutgytelse skal ikke være forgjeves.

En månedslang krig mellom sjiabevegelsen og Israel i 2006 ødela mye av Libanons infrastruktur. Mer enn 1.200 libanesere, for det meste sivile, mistet livet. I tillegg ble 160 israelske soldater drept.

– La de som gjemmer seg i en bunker, holde seg i bunkeren, sa Nasrallah.

Han har stort sett holdt seg utenfor offentligheten siden krigen mot israelske styrker.

– De husker nederlaget

Nasrallahs uttalelse falt dagen etter at Israels forsvarsminister Ehud Barak advarte om at den israelske hæren kanskje må rykke inn igjen i Libanon for å sørge for at Hizbollah ikke glemmer 2006-krigen.

– Hizbollah husker nederlaget de led under oss, men dette varer ikke for alltid, og dere må kanskje rykke inn igjen, sa Barak under et besøk til grenseregionen i Israel. (©NTB)

Les flere nyheter her

Populært