Meny

Varaordfører må beklage Grand Prix-kommentar

Grand Prix-vinner Stella Mwangi ønsker selv ikke å kommentere uttalelsene fra varaordføreren i Aure kommune. Her fra søndagens pressemøte. Foto Linn Cathrin Olsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varaordfører Rita Ormbostad i Aure må skriftlig beklage Facebook-kommentarene hun kom med etter den norske Melodi Grand Prix-finalen.

Onsdag kveld hadde styret og kommunestyregruppa i Aure Høyre et oppvaskmøte om saken.

– Aure Høyre står selvsagt fast på sentrale Høyres programposter og verdier, også når det gjelder innvandringsspørsmål. På møtet er en også enige om at Rita Ormbostad selv står fram med en skriftlig beklagelse av sine heldige uttalelser, heter det i en pressemelding som lokallaget har sendt Tidens Krav.

Les også: Stella Mwangi vant finalen i Melodi Grand Prix

– Jeg tar klar avstand fra det jeg har lest og synes hele saken er veldig beklagelig, sa leder Lillian Wessel i Aure Høyre til NTB før møtet.

Lokallaget anser seg nå for å være ferdig med saken.

– Ikke rasistisk

Rita Ormbostad er i hardt vær etter at hun postet kommentarer om den norsk-kenyanske Grand Prix-vinneren Stella Mwangi på sin egen Facebook-side.

«Gi mæ sama, isbjørna å moskusa! Æ syns d e d vi ska sæll, å itj at vi har åpne asylmottak!!!!», skrev Høyre-politikeren, som selv avviser at det ligger noe rasistisk bak denne og andre kommentarer.

Les også: Stella er best

I en annen formulering på Facebook skriver hun at hun skal kvesse et spyd og kjøpe inn bongotromme til den internasjonale finalen i Düsseldorf, før hun fortsetter:

«Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!! Ska ta me mæ næste års innslag oppatt tænkt æ ...».

Det lyktes ikke NTB å få fatt i Ormbostad onsdag, men til NRK sier hun at hun angrer på hver eneste setning.

– Nå har jeg blitt klar over hvor langt sosiale medier rekker, og vil være veldig bevisst på det fra nå av. Det har vært en tung dag der jeg har fått mange stygge meldinger, sier hun.

Meningen med kommentarene skal ha vært å uttrykke at hun mener Norge bør satse på noe urnorsk når landet skal presentere seg i den internasjonale musikkonkurransen.

– Mageplask

Under valgkampen i 2007 valgte Oslo Høyres Toril Fiskerstrand å trekke seg fra alle partiverv etter at hun kom med innvandringskritiske uttalelser til en radioreporter med skjult mikrofon.

Nå har Høyres partiorganisasjon fått en lignende sak i fanget.

– Dette var et skikkelig overtramp og et skikkelig mageplask, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre til VG Nett.

– Uttalelsen er hinsides. Dette er en form for humor som bommer grovt på hva som sømmer seg, fortsetter han.

Les også: Stella vant i Skien

Ryssdal sier til NRK at Ormbostad har lagt seg flat i samtale med ham, og legger til at det er opp til henne og Aure Høyre å avgjøre om uttalelsene vil få følger.

SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås mener Ormbostads uttalelser er til skade for integreringen.

– Det er veldig skadelig når en sentral tillitsvalgt i Høyre gir så klart uttrykk for at Mwangi ikke er norsk nok, sier han til NRK. (©NTB)

Les flere nyheter her

Populært