Meny

Datsik anker utleveringskjennelsen

Viacheslav Valerjevitsj Datsik sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt (tv) i sal 328 i Oslo tinghus. Foto: Morten Holm (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den selverklærte nynazisten Vjatsjeslav Datsik anker kjennelsen fra Oslo tingrett som sier at han kan utleveres fra Norge.
Fakta om Vjatsjeslav Datsik

* Datsik (30) ble pågrepet i Oslo i september 2010. Han meldte seg selv hos politiet for å søke asyl.

* Datsik hadde kommet til Norge noen dager tidligere etter å ha rømt fra lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg.

* Han skal ha blitt pågrepet i 2007 for ran av flere mobiltelefonbutikker.

* Han er utøver under navnet «Røde Tarzan» i den lite regulerte kampsportgrenen Mixed martial arts.

* Datsik er selverklært rasist. Han regnes som en frontfigur i det forbudte høyreekstreme partiet Slavisk Union.* I desember ble Datsik dømt i Oslo tingrett til åtte måneders fengsel for brudd på våpenloven. Dommen er anket.

– Tingretten har gjort knefall for den russiske riksadvokaten, som ikke klarer å holde kontroll i eget land. Vi er dypt uenige i denne kjennelsen, sier Datsiks forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, til NTB.

Les også: Nynazist bar kniv da Storberget var i retten

Tingrettens slutning kom onsdag som følge av en utleveringsbegjæring fra russiske myndigheter. Datsik er i Russland tiltalt for ran av en mobilforretning. Han har selv innrømmet ranet, og sier han har ranet butikken fire ganger.

Datsik, med kallenavnet «Røde Tarzan», frykter å bli drept eller torturert hvis han sendes tilbake. Han hevder å ha blitt torturert i russisk fengsel tidligere.

Les også: Åtte måneder for «Røde Tarzan »

– Tingrettens kjennelse er i tråd med påtalemyndighetens anførsler og kommer ikke som noen overraskelse, sier politiadvokat Per Håkon Sand til NTB.

I henhold til Utleveringsloven gis en anke oppsettende virkning, hvilket innebærer at Datsik ikke kan sendes ut av Norge før saken er endelig avgjort i rettssystemet.

Rømte

30-åringen kom til Norge i fjor høst etter å ha rømt fra en psykiatrisk klinikk i Russland. Han hadde med seg våpen da han kom til Norge, og er dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse i Norge.

Les også: Russisk nynazist erkjente straffskyld

Fordi han offentlig har uttalt at Datsik bør kastes ut av landet, ble justisminister Knut Storberget (Ap) denne uken innkalt som vitne i utleveringssaken. Statsråden la ikke skjul på at han ønsker å overlate mannen til russerne.

– Jeg synes vi må få lov til å uttrykke at dette jobber vi hardt med. Vi har ingen interesse av at han skal vase rundt i Norges gater, sa Storberget.

– Ikke ny Krekar-sak

I forbindelse med vitneførselen uttalte Storberget at han tviler på at Datsik risikerer tortur dersom han sendes tilbake til Russland.

Les også: Datsik forblir i norsk fengsel

– UDI har vurdert Datsiks sak. Det er ingen grunn til å mistro dem den avgjørelsen de kom til, sa justisministeren.

– Vi har et utstrakt samarbeid med russerne. Standarden og forholdene i fengslene har blitt betydelig bedre de siste årene. Bare i fjor sendt Politiets utlendingsenhet ut 102 russere, og flere av dem var straffedømte, fortsatte han.

Les også: Skal ha planlagt drap i Norge

Datsiks forsvarer Fridtjof Feydt mener Storberget taler mot bedre vitende og viser til uttalelser fra flere menneskerettighetsorganisasjoner samt vitneforklaringer og en video som angivelig viser overgrep begått i fengselet Datsik satt i. Videoen er avspilt for retten. (©NTB)

Les også:

Russisk nynazist fikk avslag

Ny pågripelse i nynazist-saken

- Rømt russisk nynazist pågrepet i Oslo

Les flere nyheter her

Populært