Meny

I dag blomstrer Kimjongilia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord Nord-Koreas «kjære leder» Kim Jong-il har fylt 69 eller 70. Det betyr at den spesialdesignede planten Kimjongilia slår ut i full blomst.

(ABC Nyheter): Det var en dag å skrive hjem om, dagen Nord-Koreas leder Kim Jong-il ble født for 69 eller 70 år siden.

Ifølge offisielle beretninger kom «sosialismens sol» til verden under en dobbelt regnbue på det hellige fjellet Paektu den 16. februar 1942. Pussig nok skal fødselen også ført til at fjellet begynte å bevre, at en ny stjerne viste seg på himmelen og at årstiden hoppet fra vinter til vår.

Kanskje ikke så rart da, at Kim Jong-ils fødselsdag regnes som en av Nord-Koreas viktigste høytidsdager og feires behørig over hele landet.

Storstilt markering

Feiringen onsdag 16. februar ble markert med en lang rekke kulturarrangementer i landet som har vært styrt av Kim Jong-il siden juli 1994. Både skøyteløp og synkronsvømming sto på programmet, i tillegg til en egen blomsterfestival med blomster av typen Kimjongilia, oppkalt etter landets «kjære leder».

Se diktatorens bursdagsshow

Blomsterarten, som er en begoniaart med runde røde blomster, ble krysset fram av en japansk botaniker til Kim Jong-ils 46-års dag i 1988 som et symbol på vennskapet mellom Japan og Nord-Korea.

Skjør plante

Ifølge Wikipedia tok det 20 år å krysse seg fram til planten. Dessverre har Kimjongilia problemer med å overleve i Nord-Koreas relativt kalde klima. Derfor vokser den nå først og fremst i drivhus.

Den populære blomsten skal symbolisere visdom, kjærlighet, rettferdighet og fred og er designet for å blomstre på Kim Jong-ils bursdag 16. februar.

I dag finnes Kimjongilia i mer enn 60 land, deriblant USA og Russland.

Det har også blitt skrevet en sang til ære om den spesielle planten.

De røde blomstene blomstrer over hele vårt land

Er som hjertet: Full av kjærlighet for lederen.

Våre hjerter følger de unge knuppene til kimjongilia.

Åh! Vår troskaps blomst.

Nord-Korea har også en egen blomst oppkalt etter den evige presidenten og «Menneskehetens strålende sol som aldri går ned i våre hjerter» Kim il Song.

Kanskje ikke så overraskende har den fått navnet Kimilsungia.

Blomsterfeiring med bismak

Dagens storstilte feiring av Kim Jong-ils 69-års dag (ifølge sovjetiske kilder er Kim Jong-il i virkeligheten 70 år) foregikk imidlertid ikke uten bismak.

Ifølge regimekritikere uteble nemlig de sedvanlige matgavene i deler av Nord-Korea under feiringen av diktatoren.

I provinsen Nord-Hamkyung har folk pleid å få utdelt opptil ti dagers forbruk av ris.

Men myndighetene sliter med å skaffe folk nok mat, og i år har ikke innbyggerne i provinsen fått noe ekstra ris, ifølge en nettavis drevet av nordkoreanere som har flyktet til Sør-Korea.

Se utdrag fra den nye dokumentaren om Kim Jong-il sendt på nordkoreansk fjernsyn:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært