Meny

Løslates på grunn av stappfulle fengsler

Løslates på grunn av stappfulle fengsler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere pågrepne som normalt ville blitt varetektsfengslet, er blitt løslatt i Sør-Trøndelag etter jul. Årsaken er mangel på varetektsplasser.

Siden nyttår har to–tre personer, som har vært siktet for alt fra ran til vinningskriminalitet, sluppet varetektsfengsling på grunn av fulle fengsler. I forrige uke ble en person som er siktet for apotekran, løslatt, skriver Adresseavisen.

Seksjonssjef Jarle Wikdahl ved påtaleavdelingen i Sør-Trøndelag politidistrikt bekrefter at plassmangel var en medvirkende årsak til løslatelsen.

– Dette er en situasjon vi gjerne vil unngå, men kapasiteten er sprengt, sier Wikdahl til Adresseavisen.

I Oslo beskriver påtaleleder Curt A. Lier situasjonen som ekstrem:

– Det er et kjempeproblem, og vi opplever et enormt behov for flere varetektsplasser, sier Lier, som er sjef for arrest- og påtaleseksjonen i Oslo-politiet.

Han viser til et eksempel fra november der to ungdommer truet flere voksne menn i Oslo med kniv for å få dem til å ta ut penger fra minibanker.

– De ble pågrepet, men mangelen på varetektsplasser gjorde at de måtte løslates. Det første de gjorde var å oppsøke ett av ofrene og true ham til ikke å snakke med politiet, sier Lier.

Jarle Wikdahl sier at personer de vurderer som farlige ikke slippes ut.

– De som løslates er personer som kan begå plagsom hverdagskriminalitet og som fengsles på grunn av gjentakelsesfare, sier Wikdahl.

Flere i politiet mener årsaken til de fulle fengslene er åpne grenser og mange kriminelle utlendinger, ifølge Adresseavisen. (©NTB)

Populært