Meny

Mystisk bok eldre enn antatt

Det mystiske Voynich-manuskriptet har fått forskere til å klø seg i håret i utallige år. Nå viser det seg at boka ingen kan lese er enda eldre enn først antatt. Foto: Wikimedia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har klart å datere en av verdens mest mystiske bøker. Men fortsatt forstår ingen innholdet.

(ABC Nyheter): Det mystiske Voynich-manuskriptet har fått forskere til å klø seg i håret i utallige år.

Kodeknekkere verden over har gyvet løs på sidene i håp om å klare å trekke noen mening ut fra teksten. Men så langt er det ingen som har klart å tyde et eneste ord fra den gåtefulle boken, som fordelt over 240 sider består av et uforståelig skriftspråk, en rekke forunderlige tegninger av planter, snodige diagrammer og gjengivelser av kvinner som svømmer i tarmlignende rørsystemer.
Les Voynich-manuskriptet her

Forskerne har altså hatt liten grunn til å juble over store oppdagelser siden boka i 1912 ble kjøpt av den amerikanske boksamleren Wilfrid Michael Voynich.

Men en hemmelighet har forskerne nylig klart å fravriste manuskriptet: Den ble skrevet mellom 1404 og 1438 og er dermed 100 år eldre enn først antatt.

Det melder NRK og Forskning.no.

Radiokarbondatering

Det var et fysikerteam ved University of Arizona som i 2009 begynte arbeidet med å radiokarbondatere den mystiske boka.

Greg Hodgins, som ledet teamet, brukte fire milimeterstore prøver fra bokas sider som grunnlag for dateringen. Prøvene ble så brent, for å strippe materialet for uønskede forbindelser, til det bare var grafittstøv igjen.

– De moderne metodene som brukes til å datere materialer er så følsomme at alle spor av nyere tilsmussing kan gjøre at man står igjen med feil resultat, forklarer Hodgins til nettsiden physorg.com.

Mange teorier

Det har versert mange teorier om Voynich-manuskriptets opphav og funksjon. At boken nå viser seg å være 100 år eldre enn først antatt, fører til at en del av disse hypotesene kan utelukkes, skriver physorg.com.

Physorg nevner ikke hvilke teorier som kan utelukkes, men det har lenge vært spekulert i at Voynich-manuskriptet er en sirlig forfalskning laget av Voynich selv. Andre tror manuskriptet kan være en håndbok i medisin, en rollespill-manual fra middelalderen, eller at teksten handler om Atlantis eller beskriver et selvmordsritual.

En av de aller vanligste teoriene er at boken tar opp tema som kan relateres til alkymi, og at den mystiske teksten og de finurlige illustrasjonene muligens skjuler hvordan man skal kunne lage edle metaller.

Denne teorien deles av Greg Hodgins.

– Alkymi har ofte blitt assosiert med hemmelighold, så det vil være naturlig at boka er skrevet i en slags kode, sier han.

Populært