Meny

Treholt-saken ferdig etterforsket

DISSE BESTEMMER: Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker under et møte om gjenopptakelse av bevisførselen i Treholt-saken i fjor. Fra venstre: Leder Helen Sæter, nestleder Gunnar K. Hagen, medlem Bjørn Rishovd Rund, varamedlem Trine Løland Gundersen, varamedlem Benedict de Vibe, foran med ryggen til, medlem Ingrid Bergslid Salvesen og medlem Birger Arthur Stedal. Arkivfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjenopptakelseskommisjonen ble i dag ferdig med utredningen i Treholt-saken.
Fakta om Treholt-saken

* Arne Treholt, født 13. desember 1942, var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han 20. januar 1984 ble arrestert, siktet for spionasje.

* Rettssaken startet i Eidsivating lagmannsrett 25. februar 1985, og 20 juni samme år ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

* Det såkalte pengebeviset var omdiskutert fra rettsprosessen startet. Treholt innrømmet at han hadde flere tusen amerikanske dollar liggende, men benektet konsekvent å ha fått dem av sin KGB-kontakt Gennadij Titov som betaling for informasjon.

* Pengene skal ha blitt funnet, og ifølge POT (Politiets overvåkingstjeneste) også fotografert, under en ransaking av Treholts leilighet 22. august 1983. Dette er tidligere bestridt av Treholts tidligere forsvarer og mangeårige advokat, Arne Haugestad.

* Dommen ble anket til Høyesterett, men Treholt trakk anken.

* Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Tre ganger har han satt fram begjæring om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008.

* I boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», hevder forfatterne at pengebeviset er forfalsket og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid.

* Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpnet saken i september i fjor med det formål å undersøke pengebeviset på nytt.

Kilde: NTB

AVGJØRES SNART: Ble pengebeviset fabrikkert for å sikre påtalemyndigheten bevis som holdt til en domfellelse av Arne Treholt? Dette skal kommisjonen ta stilling til. Foto: ScanpixAVGJØRES SNART: Ble pengebeviset fabrikkert for å sikre påtalemyndigheten bevis som holdt til en domfellelse av Arne Treholt? Dette skal kommisjonen ta stilling til. Foto: Scanpix

Partene, førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og Treholts forsvarer Harald Stabell, har fire uker på seg til å komme med et tilsvar.

Begge sider får anledning til å komme med uttalelser og eventuelle anmodninger om videre utredningsskritt før kommisjonen fatter sin endelige beslutning.

Les også: Treholts ekskone bryter tausheten

Kommisjonens leder, Helen Sæter, vil ikke si når dette blir. Men etter det ABC Nyheter erfarer er en endelig beslutning ventet i månedskiftet mars/april.

Sæter har overfor partene opplyst at de har nok opplysninger per i dag til å ta en avgjørelse, og bedt om at det ikke bes om ytterligere etterforskning, så sant det ikke dukker opp helt nye forhold.

Nye avhør

Da boken «Forfalskningen» kom ut i september i fjor, satte den i gang en ny debatt om dommen mot Arne Treholt. I boken hevdes det at politiet forfalsket det såkalte «pengebeviset» og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid.

Les også: - Det har vært en heksejakt

På bakgrunn av dette besluttet Gjenopptakelseskommisjonen for straffesake r å behandle saken på nytt. Siden kommisjonen startet sitt arbeid i fjor høst, skal de ifølge VG Nett ha avhørt minst 23 personer i forbindelse med Treholt-saken. 14 av disse personene skal tidligere ha arbeidet i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). 

I tillegg har blant annet snekkeren som la den mye omtalte parketten i Treholts leilighet - og Treholts eks-kone Kari Storækre, vært inne til avhøs hos Gjenopptakelseskommisjonen. Det har imidlertid ikke hovedpersonen selv, Arne Treholt.

Les også: Bekrefter videovervåkning av Treholts leilighet

Parkett-mysteriet

Etter det ABC Nyheter forstår har både Storækre og snekkeren forklart seg om forholdene i leiligheten da den angivelige ransakingen skal ha skjedd 22. august 1983.

Dette vil være et sentralt punkt når kommisjonen skal avgjøre Treholt-saken. På det ene koffert-bildet som skal være tatt på Treholts soverom ser man parkett på gulvet i bakgrunnen av bildet.

I følge snekkeren og flere andre vitner kan ikke bildene være tatt i Treholts leilighet 22. august 1983, fordi det på det tidspunktet ikke lå parkett på rommet hvor bildene skal være tatt.

Ikke teip på koffert

I tillegg til avhørene har kommisjonen vurdert tre tekniske rapporter. En av rapportene er utarbeidet av LGC Forenscic i England, på oppdrag fra advokat Harald Stabell. Rapporten konkluderer med at det ikke kan være teip på kofferten på bildet tatt av Arne Treholt rett før pågripelsen på Fornebu 20. januar 1984. I følge Stabell stadfester dette at pengebeviset er forfalsket, og at bildene av kofferten er tatt etter pågripelsen av Treholt.

Kommisjonen har også gjennomført en liknende undersøkelse, den blir nå framlagt for partene i saken. Resultatet av denne vil være svært viktig for den endelige avgjørelsen til kommisjonen.

Les også: Mener Treholt ville fått 20 år uansett

Fått munnkurv

Gjenopptakelseskommisjonen, som består av fem faste og tre varamedlemmer, møtes normalt til et todagers møte hver måned. Alle åtte kalles inn til samtlige møter hvor Treholt-saken diskuteres. 

Blant de åtte er flere advokater og dommere, en siviløkonom, en utdanningsdirektør og en forskningsdirektør. Det er disse personene som nå skal avgjøre Arne Treholts skjebne. ABC Nyheter har vært i kontakt med flere av kommisjonsmedlemmene, men ingen av dem ønsker å uttale seg om saken.

Les flere nyheter her

Populært