Meny

SUSS-telefonens register kan være ulovlig

Ringer du SUSS-telefonen, kan nummeret ditt bli lagret. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefoner til seksualopplysningstjenesten er langt fra anonyme.

Ringer du SUSS-telefonen, risikerer du at det blir lagret et referat fra samtalen og at telefonnummeret ditt blir notert, til tross for at seksualopplysningstjenesten hevder at tjenesten er anonym.

Selv om denne informasjonen er kryptert for de ansatte, vil det være mulig å oppspore hvilket nummer det ble ringt fra, det skriver VG Nett.

- Folk får inntrykk av at det er helt anonymt. De burde ha informert om hva de lagret helt fra begynnelsen av, det sier juridisk rådgiver Henok Tesfazghi i Datatilsynet.

Kriteriene for å lagre slik informasjon er at SUSS-telefonen driver helsehjelp. Det mener Datatilsynet at ikke er tilfellet.

SUSS-telefonen på sin side viser blant annet til at det i hovedsak er medisin- og psykologistudenter som svarer på SUSS-telefonen og at evalueringsrapporter som er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet beskriver tjenesten på en slik måte at SUSS mener den driver helsehjelp.

Helsedirektoratet kan foreløpig verken bekrefte eller avkrefte om de mener SUSS gir helsehjelp og dermed har journalplikt, skriver avisen videre.

Bjørn Christian Østberg i SUSS-telefonen medgir at informasjonen kunne ha vært klarere.

Teksten på SUSS-telefonens hjemmeside er nå endret. Forsikringen om anonymitet er nå erstattet med at den som svarer ikke får vite hvem du er. Det opplyses også at SUSS lagrer numrene.


Les flere nyheter her

Populært