Meny

Flere meslingetilfeller i Oslo

Norske barn får vanligvis en såkalt MMR-sprøyte under 15 månederskontrollen på helsestasjonen. Vaksinen settes for å forhindre virkningen av barnesykdommer som meslinger og røde hunder. Arkivfoto: Lise Åserud (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er registrert 11 nye utbrudd av meslinger i hovedstaden.

Folkehelseinstituttet melder om at utbruddet av meslinger i Oslo i slutten av januar omfattet 11 tilfeller fordelt på flere bydeler.

Fem tilfeller i Gamlebyen

Hele fem tilfeller er registrert i bydel Gamle Oslo (Gamlebyen) alene, mens to er registrert på Østensjø. På St. Hanshaugen, Søndre Nordstrand, Bjerke og Ullern er det registrert ett tilfelle i hver av bydelene.

Les mer om meslinger her

Noen av tilfellene kan settes i klar sammenheng med hverandre og skyldes smitte hos uvaksinerte barn. For de øvrige er det mer uklart hvor smitte har funnet sted.

Tiltak iverksatt

Helsetjenesten i bydelene har satt i gang tiltak i barnas nærmiljø og i aktuelle barnehager. Dette innebærer blant annet informasjon, kartlegging av vaksinasjonsstatus og tilbud om vaksine til dem som ønsker det. 

Symtomene

Helsepersonell bør være oppmerksomme på meslinger som mulig diagnose hos barn med utslett og feber, og Folkehelseinstituttet anbefaler at det alltid bør tas prøver for å få diagnosen bekreftet.

Diagnostikk fra spyttprøve er både det enkleste og raskeste hos barn.

Sjelden sykdom

Meslinger er i dag en svært sjelden sykdom i Norge. Dette skyldes høy oppslutning rundt barnevaksinasjonsprogrammet. Meslinger er den av barnesykdommene som kan forebygges med vaksine som gir mest alvorlig sykdom hos barn.

Meslinger er en viktig årsak til sykelighet og dødsfall blant barn i utviklingsland.

Les flere nyheter her

Populært