Meny

Italia får støtte til å håndtere menneskestrømmen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tunisia og Italia er enige om å jobbe sammen for å stanse illegal migrasjon.

Samtidig har EU gitt Italia konkrete løfter om hjelp til å håndtere den nye menneskestrømmen.

Én måned etter at Tunisias president Zine al-Abidine Ben Ali ble styrtet i et folkeopprør, reiste plutselig 5.000 tunisiere til Italia i løpet av fem dager.

Se også: Masseflukt til Italia

Flyktningbølgen, som nå skaper kaos på den italienske øya Lampedusa, skyldes trolig svekket kontroll i Tunisia etter folkeopprøret.

– Dette ser ikke ut til å være en flukt fra et synkende skip, men mer snakk om en praktisk mulighet til å gjøre det man har hatt lyst til å gjøre lenge, sier førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen.

Hjelp fra EU

Det akutte migrasjonsproblemet førte til høy temperatur i forholdet mellom Italia og EU. Italia følte seg overlatt til seg selv. Tirsdag lovte EU konkret hjelp.

– Dette er et viktig spørsmål for EU, uttalte EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström.

Hun opplyste at EU vil avse penger til nødtiltak. Dessuten vil EU tilby praktisk hjelp til å håndtere asylsøknadene og bidra til grensebevoktning.

– Det er også viktig at Tunisia skjerper sine grensekontroller og at de er villig til å ta imot dem som reiste, sier Malmström.

Hun forteller at EU også vil gi penger til Tunisia.

Aldri sett

– Vi har aldri tidligere sett noe slikt som dette, sier pressekontakt Flavio DiGiacomo ved Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i Roma til NTB.

– Det høyeste antallet flyktninger kom i 2008. Da kom det 31.000 mennesker i løpet av et helt år. Nå har det kommet 5.000 på fem dager, totalt uventet, sier han.

Nå har Tunisia og Italia blitt enige om å samarbeide for å hindre strømmen av flyktninger, opplyser det tunisiske, offisielle nyhetsbyrået TAP. Ifølge TAP vil Italia blant annet gi Tunisia praktisk hjelp, inkludert radarer og raske båter. Italia vil også gi landet 100 millioner euro i pengehjelp.

– Betaler dyrt

Enkelte av migrantene betaler inntil 1.800 dollar for å komme seg over Middelhavet, hevder IOM i en uttalelse. Organisasjonen forsøker også å mekle mellom migranter og politi når det oppstår spenninger.

– Enkelte forlater Tunisia av økonomiske årsaker, mens andre sier det har blitt farlig å være i landet etter folkeopprøret, sier DiGiacomo.

– Mange ønsker å reise til Frankrike eller Tyskland og ser bare på Italia som inngangsporten til Europa, forklarer han.

Den nye bølgen av migranter skal ha krevd sine første dødsofre. En båt med tunisiere skal før helgen ha blitt rent i senk av landets kystvakt. Fem mennesker mistet livet i hendelsen og et trettitall skal være savnet, ifølge overlevende.

Båten med 120 tunisiere om bord delte seg i to i sammenstøtet, hevder overlevende flyktninger som nå vil anmelde saken.

Svekket sikkerhet

De siste årene har tunisiske myndigheter kontrollert illegal utvandring relativt strengt. Men etter folkeopprøret fungerer landets sikkerhetsstrukturer og kontrollmekanismer dårligere enn vanlig, forklarer førsteamanuensis Tjomsland.

– Nå for tiden er kontrollen av diverse praksiser rundt om i landet vesentlig slakkere enn den vanligvis er, sier hun til NTB.

Det er kystvakten og forskjellige politiorganer som har i oppgave å hindre emigrasjon fra Tunisia til Italia, ifølge Tjomsland.Hun bekrefter også at det lenge har vært flest unge menn i alderen 20 til 35 år, mange av dem uten jobb og fremtidsutsikter i hjemlandet, som forsøker å reise til Europa.


Les flere nyheter her

Populært