Meny

Krever dødsstraff for iranske opposisjonsledere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere framstående parlamentarikere i Iran krever at lederne av opposisjonen i landet må dømmes til døden, melder statlig iransk TV.

Kravet kommer etter at flere tusen reformtilhengere i Teheran og fem andre byer i Iran mandag forsøkte å demonstrere mot regimet. Demonstrasjonen ble imidlertid bryskt stanset av et stort oppbud av politi og soldater.

Her flykter de fra sikkerhetsstyrkene

Reformbevegelsen, ledet av tidligere statsminister Mir Hossein Mousavi og tidligere leder av nasjonalforsamlingen Mehdi Karroubi, sier demonstrasjonene var en støtteerklæring til opprøret i Egypt og Tunisia.

Les også: Clinton: - Iran bør følge Egypts eksempel

Men i Iran er det et utbredt syn at demonstrasjonene var vel så mye et forsøk på å sette regimet i forlegenhet. Med demonstrasjonene peker opposisjonslederne på det paradoksale ved at regjeringen i Teheran har støttet folkeopprør i arabiske land samtidig som det er nulltoleranse for protester i Iran.

Vil granske

Under tirsdagens møte i nasjonalforsamlingen i Teheran ropte flere parlamentarikere «død over Mousavi, Karoubi og Khatami», det siste med henvisning til en annen opposisjonsleder, tidligere president Mohammad Khatami.

Ali Larijani, lederen i nasjonalforsamlingen, sier ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA at det skal settes ned en komité som skal granske det han kaller «forløpet for opptøyene».

– Modige

USAs utenriksminister Hillary Clinton berømmer iranske opposisjonelle for deres mot, og mener Iran bør la seg inspirere av Egypt og åpne opp sitt politiske system.

– Vi unner opposisjonen og de modige menneskene i gatene i byer over hele Iran den samme mulighet som de så egypterne gripe i forrige uke, sier Clinton.

En person mistet livet i sammenstøtene mandag, mens ni politifolk ble såret, opplyser politiet.

– Dette skjedde da medlemmer av den ulovlige opprørsgruppen Det iranske folkets mujahedin begynte å skyte under demonstrasjonen, ifølge landets visepolitisjef, Ahmad Reza Radan.

Mange pågrepet

Ifølge opposisjonsnettstedet Kalame.com, skal flere hundre demonstranter ifølge ubekreftede meldinger ha blitt pågrepet.

Les også: Iran: - Stor seier for egypterne

Mandagens demonstrasjoner var de første i sitt slag siden desember 2009. Demonstrasjoner og protestaksjoner mot regimet eksploderte etter presidentvalget sommeren 2009, der president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt. Valgseieren var kun et resultat av valgfusk, ifølge opposisjonen.

Flere titall demonstranter ble drept og et ukjent antall reformtilhengere ble fengslet under uroen sommeren og høsten 2009. Flere personer har også blitt henrettet. (©NTB)

Populært