Meny

– Trenger tid og nye politiske krefter for å bygge et demokrati i Egypt

Egypt trenger mer tid til å håndtere de enorme forandringene, påpeker opposisjonspolitiker Wael Nawara.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revolusjonen i Egypt har skapt forventninger om raske endringer, og hæren lover en overgangsperiode på et halvt år. Men landet trenger mer tid til å håndtere de enorme forandringene, påpeker en opposisjonspolitiker.

Det egyptiske militærrådet har de siste dagene innfridd flere av demokratiforkjempernes krav, som å oppløse nasjonalforsamlingen og sette grunnloven til side.

– Vi er fornøyde med første del av revolusjonen, men dette er bare begynnelsen på en lang prosess for å bygge et demokrati, sier Wael Nawara, generalsekretær i det sentrumsliberale partiet el-Ghad til NTB.

Også en folkeavstemning om grunnlovsendringer skal etter planen avholdes i løpet av to måneder. Arbeidet med å utrede endringene blir ledet av den pensjonerte dommeren Tareq al-Bishry.

– Endringene bør være et resultat av dialog mellom politiske partier, politiske bevegelser og ungdomsbevegelser og ikke bare noe som grunnlovseksperter legger fram, sier Nawara, som også ønsker samtaler med hæren velkommen.

Opposisjonspolitikeren vil gjerne ha en bred og åpen debatt, som inkluderer media og internett.

Bånd til det gamle

Blant kravene hæren ikke har innfridd ennå, er å bytte ut ministrene i regjeringen.

– Enten må vi opprette en nasjonal samlingsregjering eller la teknokrater gjøre jobben inntil en politisk basert regjering blir dannet, foreslår Nawara, som mener mange av de sittende ministrene er for lojale mot det gamle regimet.

Heller ikke unntakstilstanden er opphevet ennå, noe el-Ghads generalsekretær finner fornuftig.

– Når politiet er tilbake over alt og sikkerheten ivaretatt, kan vi forkaste unntakslovene. Men nå er det fremdeles mange områder uten politi, og jeg er ikke sikker på om engang unntakslover vil være til noe hjelp der, påpeker opposisjonspolitikeren.

Også i hovedstaden Kairos fattige strøk er det områder hvor politiet vegrer seg for å gå inn.

– Vi må ta tak i disse problemene umiddelbart. Hvis ikke vil folk som lider under den vanskelige situasjonen, komme til å forbanne at evolusjonen kom.

Les også: Clinton: - Iran bør følge Egypts eksempel

Fornyelse av partiene

Politiske partier behøver tid til å etablere seg og finne sin form en god stund før det avholdes parlamentsvalg, ifølge generalsekretæren i el-Ghad. Partiet ble etablert i 2004.

– Det er positivt om nye partier starter opp nå. Under Mubaraks regime var det få som så noe poeng i å delta i den politiske prosessen. Og de små partiene som faktisk gjorde det, som el-Ghad, har betalt en høy pris for å oppnå frihet.

Les også: - Folkeavstemning i Egypt innen to måneder

De som valgte å være med i disse partiene, risikerte å bli straffeforfulgt eller miste jobben på grunn av sin tilknytning til partiet, forteller Nawara.

– De små partiene besto av hardnakkede individer som kjempet en nærmest håpløs kamp mot en uhyre stor stat. Nå trenger vi å riste litt i disse partiene også, slippe til vanlige folk og gi nykommerne lederposisjoner, avslutter generalsekretæren. (©NTB)

Populært