Meny

Ny planet i vårt solsystem?

Den hypotetiske planeten «Tyche» kan ha fire ganger Jupiters masse, tror enkelte astrofysikere. Jupiter på bildet. Foto: Nasa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakten er i gang på en ny gassgigant i vårt eget solsystem med fire ganger Jupiters masse, melder The Independent. – Lite sannsynlig, mener Discover Magazine.

«Jakten er i gang på en gassplanet med opptil fire ganger Jupiters masse. Planeten er antatt å ligge i den ytre delen av solsystemet. Banen til «Tyche» vil ligge 15.000 ganger lenger fra solen enn jordens, og 375 ganger lenger enn Plutos», melder den anerkjente britiske avisen The Independent.

Enkelte forskere håper bevisene for planetens eksistens allerede har blitt samlet inn av Nasas romteleskop Wise, og bare venter på analyse, skriver avisen videre. Nyheten har blitt meldt videre i en rekke engelskspråklige medier.

Astrofysikerne John Matese og Daniel Whitmire fra University of Louisiana tror Tyche vil bli avslørt i løpet av to år.
- Om den gjør det vil vi slå hjul, sier professor Whitmire til avisen.

- Og det er ikke lett i vår alder.

Les også: Hvem spiste planetene?

- Niks

- Nei, nei, nei, skriver Discover News’ skribent og astronom Phil Plait, sjef for bloggen «Bad Astronomy», og rister oppgitt på hodet:

«Selv om det absolutt er mulig er teorien overhodet ikke bevist, og etter min mening fremdeles rimelig usannsynlig. Som vanlig har dette begynt med en mer-eller-mindre presis medierapport som siden blir til fem høns. Etter hva jeg kan se ble saken opprinnelig meldt i britiske The Independent», skriver han.

Plait mener det ikke er noe galt med Matese og Whitmires teori om en uoppdaget planet utenfor Plutos bane. Det finnes data som tyder på at det kan eksistere planeter svært langt unna solen.

Les også: De ukjente planetene

- Interessante data

«Det Matese og Whitmire gjorde var å spørre seg hvilken effekt en stor planet ville ha på kometenes baner. Om man målte nok av dem, ville man se effekten fra planetens gravitasjon? De hevder at man kan det, og har til og med gitt planeten et forsøksvis navn: Tyche.

Jeg har lest deres rapport, og synes dataene er interessante, men ikke overbevisende. Antall observasjoner var for lite. Selv etter en større studie var ikke effektene overbevisene. Jeg sier ikke at de tar feil – dataene er absolutt interessante. De er bare ikke sikre nok», skriver Plait.

«Det jeg ønsker å se er observasjoner av denne planeten. Og vårt beste håp kan ligge i Nasas satellitt Wise – the Wide-field Infrared Survey Explorer, som har gransket hele himmelhvelvet i løpet av det siste året. En planet i det ytre solsystemet kan være varm nok til å vises på infrarøde bilder og bli påvist med data fra Wise», skriver Plait videre.

Så det kan altså hende det finnes en ukjent gigantplanet ytterst i solsystemet. Men dataene er slett ikke sikre ennå.

Les også: Hull i Sola

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært