Meny

Alltinget:

D-dag for Icesave i dag

Milliarder på spill: Islands Allting vedtar kanskje Icesave-avtalen i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det islandske Alltinget kan komme til å vedta den omstridte Icesave-avtalen i dag. På fire dager er det samlet over 16.000 protestunderskrifter.

Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober 2009 meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember 2009 vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i 2010 benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen ble avholdt 6. mars 2010. Over 98 prosent sa nei.

Deretter ble det nye forhandlinger med Nederland og Storbritannia.

9. desember 2010 kom regjeringene fram til en ny avtale som er gunstigere for Island. Denne avtalen ligger nå til behandling i Alltinget.

Den omstridte Icesave-avtalen som innebærer at den islandske staten skal påta seg en kjemperegning for de private bankenes konkurs, kommer trolig opp til avstemning i Alltinget i dag.

Dermed kan en årelang strid som har splittet det islandske samfunnet, være over. Eller ikke: Siden fredag kveld har over 16.500 islendinger undertegnet en protest mot den foreliggende avtalen om erstatning til Storbritannia og Nederland.

Det har de gjort på det flunkende nye nettstedet kjosum.

På to formiddagstimer etter at denne artikkelen ble publisert, er antallet økt til 17.794 underskrivere.

Ifølge den islandske avisa Icelandreview har også tilhengerne av Icesave-avtalen opprettet en nettside. Den fungerte ikke da ABC Nyheter prøvde den tirsdag morgen, men skal ha 400 underskrifter.

Nytt politisk landskap

Underveis i debatten har det største opposisjonspartiet, Selvstendighetspartiet (Høyres søsterparti), til manges overraskelse snudd. Partiet støtter nå den rødgrønne regjeringens framforhandlede avtale.

En joker dersom Alltinget får flertall Icesave, er Islands president Ólafur Ragnar Grímsson. Da Alltingets flertall i fjor vedtok en tidligere og for Island dårligere Icesave-avtale, nektet han å signere den.

Folkeavstemning?

I stedet sendte han Icesave ut til folkeavstemning. Den ble stemt ned med over 98 prosents flertall. Nå skal meningsmålinger gi over 40 prosent tilslutning til den nåværende avtalen.

President Grímsson ønsker ikke å si hvordan han vil forholde seg til et eventuelt nytt vedtak om Icesave før behandlingen er avsluttet i Alltinget.

Les alt om Icesave-striden i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært