Meny

Derfor kysser vi

Kvinner kysser ofte for å vurdere partneren, viser Gallupundersøkelser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klart at kyssing er ålreit. Men det gir også evolusjonære fortrinn.

En ny bok tar for seg vitenskapen bak tungegymnastikken.

Kyssingens egentlige opphav er ukjent. Men enkelte forskere lurer på om det kan stamme fra måten dyremødre fôrer sine barn, der de tygger og bryter ned maten før de legger den i barnets munn. Ut fra denne i overkant appetittvekkende gesten vokste det frem et universelt symbol på kjærlighet og affeksjon.

I den nye boken «The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us» tar forfatter Sheril Kirshenbaum for seg arbeidet til antropologen Helen Fisher, melder Time.com.

Les også: - Første kyss er bedre enn sex

Fisher mener kyssing utviklet seg til å oppfylle tre grunnleggende behov: seksualdrift, romantisk kjærlighet og tilknytning. Romantiske kyss forekommer i mer enn 90 prosent av alle menneskelige kulturer, og hjelper oss til å «finne partnere, forplikte seg overfor en person og holde par sammen lenge nok til å få et barn». Men hvordan? Det finnes en rekke biologiske reaksjoner under et lidenskapelig kyss:

* Kyssene…

… øker mengden nevrotransmittere som dopamin (som er forbundet med lyst) og serotonin (som øker humøret).

… øker mengden oksytocin, ”kjærlighetshormonet” som utløses ved orgasmen. … lar oss plukke opp signaler om partnerens DNA og reproduktive status.

* 59 prosent av menn og 66 prosent av kvinner sier de har gjort det slutt på grunn av dårlig kyssing.
* Biologen Claus Wedekind har funnet at kvinner tiltrekkes mest til duften av menn som har en svært forskjellig genetisk kode i sitt immunsystem. Dette kan bidra til å gi eventuelle barn større sjanse til å overleve.
* Menn bruker å kysse for og oppnå seksuelle tjenester, eller som en måte til å oppnå forsoning. Kvinner kysser mer for å vurdere partneren, viser Gallupundersøkelser.
* Menn initierer oftere tungekontakt. En teori er at menn har små mengder testosteron i sitt spytt, som kan bidra til å øke kvinnens lyst.
* I langvarige forhold er mengden kyss en god pekepinn om forholdets kvalitet.

Les også: Verdens første mannlige Bollywood-kyss

Les også: Hvor mye sex er nok?


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært