Meny

Verdens sjeldneste

Vinner i kategorien «kritisk truet eller utryddet»: en Kakapo/uglepapegøye fotografert av Shane McInnes. Kakapoen er en stor papegøye som ikke kan fly. Den lever i New Zealand og er en av verdens sjeldneste fugler. Man kjenner kun til 124 individer. Hovedårsaken til reduksjonen i arten er pattedyr som har blitt introdusert til øyene, særlig villkatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinnerne i konkurransen om å dokumentere verdens sjeldneste fuglearter er kåret. Se vinnerbildene her.

(Klikk på bildene nederst i artikkelen for å åpne større versjoner og starte billedkarusell)

The World’s Rarest-prosjektet begynte i 2010, FN-året for biologisk mangfold. Initiativet tar sikte på å belyse tilstanden for verdens mest truede dyrearter. De første prosjektene fokuserer på fugler, og bidrar til BirdLife Internationals program mot utryddelse av dyr.

Prosjektet startet med lanseringen av en internasjonal fotokonkurranse, og vinnerbildene har nå blitt kåret. Konkurransen startet i 2010 og tok sikte på å sikre bilder av jordens 566 mest truede fuglearter til en ny bok. Det kom tusenvis av bidrag, og flere hundre av dem vil bli trykket i boken «The World’s Rarest Birds», med planlagt utgivelsesdato i 2012.

Inntektene fra salget vil gå til BirdLife Internationals program mot utryddelse, som støtter bevaringsprosjekter over hele kloden.

BirdLife International er verdens største partnerskap av konserveringsgrupper. Gruppen jobber for å bevare truede fuglearter, deres leveområder og for å sikre globalt biologisk mangfold.

Andreplass i «kritisk truet eller utryddet i det fri»-kategorien: en brasiliansk laksand fotografert av Savio Freire Bruno. Denne anda bor kun i noen få elver i sentrum av Brasil og nordøst i Argentina. Populasjonen er på mindre enn 250 individer og minkende. Hovedtrusselen mot arten er endringer i strømninger og forurensning. Andreplass i «kritisk truet eller utryddet i det fri»-kategorien: en brasiliansk laksand fotografert av Savio Freire Bruno. Denne anda bor kun i noen få elver i sentrum av Brasil og nordøst i Argentina. Populasjonen er på mindre enn 250 individer og minkende. Hovedtrusselen mot arten er endringer i strømninger og forurensning.

Tredjeplass i «kritisk truet eller utryddet i det fri»-kategorien: En fregattfugl fra Christmas Island. Foto: David Boyle. Sjøfuglen hekker kun på Christmas Island i det indiske hav. Den hekkende populasjonen er på omkring 1220 par, og minkende. De fleste befinner seg i én enkelt koloni. De viktigste truslene mot fuglenes overlevelse er tap av trærne de hekker i og forurensing som skyldes gruvedrift, sykloner og kanskje introduksjonen av en spesiell maursort.Tredjeplass i «kritisk truet eller utryddet i det fri»-kategorien: En fregattfugl fra Christmas Island. Foto: David Boyle. Sjøfuglen hekker kun på Christmas Island i det indiske hav. Den hekkende populasjonen er på omkring 1220 par, og minkende. De fleste befinner seg i én enkelt koloni. De viktigste truslene mot fuglenes overlevelse er tap av trærne de hekker i og forurensing som skyldes gruvedrift, sykloner og kanskje introduksjonen av en spesiell maursort.

Fjerdeplass i «kritisk truet eller utryddet i det fri»-kategorien: en indisk karmaugle. Foto: Jayesh K Joshi. Arten har en liten og spredd populasjon, kjent i færre enn ti områder i sentrum av India. Populasjonen er trolig minkende som følge av at habitatet dens forsvinner. Fjerdeplass i «kritisk truet eller utryddet i det fri»-kategorien: en indisk karmaugle. Foto: Jayesh K Joshi. Arten har en liten og spredd populasjon, kjent i færre enn ti områder i sentrum av India. Populasjonen er trolig minkende som følge av at habitatet dens forsvinner.

Førsteplass i kategorien «truet eller manglende data»: en asiatisk ibis. Foto: Quan Min Li. En mellomstor vannfugl som en gang hekket i Russland, Japan og Kina, men fikk en større nedgang i populasjonen. Den er nå avgrenset til Shaanxiprovinsen i sentrum av fastlands-Kina, der det kun lever 250 individer. Populasjonen er sakte på vei oppover på grunn av bevaringstiltak. Hovedårsaken til nedgangen er trolig tapet av mat på grunn av endringen fra risdyrking til hveteproduksjon. Førsteplass i kategorien «truet eller manglende data»: en asiatisk ibis. Foto: Quan Min Li. En mellomstor vannfugl som en gang hekket i Russland, Japan og Kina, men fikk en større nedgang i populasjonen. Den er nå avgrenset til Shaanxiprovinsen i sentrum av fastlands-Kina, der det kun lever 250 individer. Populasjonen er sakte på vei oppover på grunn av bevaringstiltak. Hovedårsaken til nedgangen er trolig tapet av mat på grunn av endringen fra risdyrking til hveteproduksjon.

Andreplass i kategorien «truet eller manglende data»: Trane med rød topp. Foto: Huajin Sun. En stor tranefugl som hekker øst i Russland og Kina. Populasjonen er nå på kun 1700 voksne individer, og minker stadig på grunn av tapet av våtmarksområder, som blir endret av jordbruk og industriutvikling. Andreplass i kategorien «truet eller manglende data»: Trane med rød topp. Foto: Huajin Sun. En stor tranefugl som hekker øst i Russland og Kina. Populasjonen er nå på kun 1700 voksne individer, og minker stadig på grunn av tapet av våtmarksområder, som blir endret av jordbruk og industriutvikling.

Fjerdeplass i kategorien «truet eller manglende data»: Stor indisk trappe. Foto: Csaba Barkóczi. Den lille, krympende populasjonen til denne fuglen i sentrum og nordøst i India er truet på grunn av jakt og jordbruksutvikling. Fjerdeplass i kategorien «truet eller manglende data»: Stor indisk trappe. Foto: Csaba Barkóczi. Den lille, krympende populasjonen til denne fuglen i sentrum og nordøst i India er truet på grunn av jakt og jordbruksutvikling.

Førsteplass i kategorien «kritisk truede trekkfugler»: Orange-bellied parrots. Foto: David Boyle. Denne lille papegøyen hekker kun i et lite område sørvest på Tasmania og migrerer til kystområder sørøst i Australia om vinteren. I det fri lever trolig mindre enn 150 individer, og arten er på nedgang, trolig på grunn av tap av habitat som følge av jordbruk og industriutvikling.Førsteplass i kategorien «kritisk truede trekkfugler»: Orange-bellied parrots. Foto: David Boyle. Denne lille papegøyen hekker kun i et lite område sørvest på Tasmania og migrerer til kystområder sørøst i Australia om vinteren. I det fri lever trolig mindre enn 150 individer, og arten er på nedgang, trolig på grunn av tap av habitat som følge av jordbruk og industriutvikling.

Vinner i kategorien «kritisk truet eller utryddet»: en Kakapo/uglepapegøye fotografert av Shane McInnes. Kakapoen er en stor papegøye som ikke kan fly. Den lever i New Zealand og er en av verdens sjeldneste fugler. Man kjenner kun til 124 individer. Hovedårsaken til reduksjonen i arten er pattedyr som har blitt introdusert til øyene, særlig villkatter. Vinner i kategorien «kritisk truet eller utryddet»: en Kakapo/uglepapegøye fotografert av Shane McInnes. Kakapoen er en stor papegøye som ikke kan fly. Den lever i New Zealand og er en av verdens sjeldneste fugler. Man kjenner kun til 124 individer. Hovedårsaken til reduksjonen i arten er pattedyr som har blitt introdusert til øyene, særlig villkatter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært