Meny

Her går de på «Mars»

LANG REISE: Seks menn har vært allerede vært isolert i mer enn åtte måneder på den simulerte reisen til Mars. I dag fikk to av besetningsmedlemmene prøve seg på en simulert landing. Foto: Skjermdump fra video, ESA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av mannskapet på den virtuelle reisen til Mars har «landet».

I dag kunne de to mennene ta sine første skritt i det simulerte terrenget på den røde naboplaneten vår.

Egentlig er det ikke annet enn en stor hall med sand på gulvet og blinkende lys i taket. Men for mannskapet som har tilbrakt åtte måneder innesperret på et vindusløst rom i en spesialkonstruert bygning i Moskva, så var dagen et høydepunkt.

- I dag, når jeg ser på dette røde landskapet, så kan jeg kjenne hvor inspirerende det vil bli å se gjennom øynene til det første mennesket som går på Mars, sa det italienske besetningsmedlemmet Diego Urbina, ifølge Newscientist.com.

Prosjektet Mars500, som er den første lange simuleringen av en bemannet romferd til Mars, har dermed nådd en viktig milepæl.

Se mennene i aksjon:

520 dager i isolasjon

Forsøket er et internasjonalt forskningsprosjekt som undersøker de komplekse psykologiske og tekniske spørsmålene som må løses før en så lang romferd som en tur til Mars bli en realitet. Skal vi tro den amerikanske presidenten Barack Obama, vil det bli mulig i år 2030.

Forsøket vil vare like lenge som en tur til Mars faktisk vil ta: 250 dager for å nå planeten, 30 dager på overflaten for å gjøre undersøkelser, og 240 dager hjem. En reise på i alt 520 dager.

Testet overflaten

Mannskapet på tre russere, to europeere og en kineser, er valgt ut etter strenge krav. I over åtte måneder har de bodd og arbeidet inne i simuleringsskipet.

I dag kunne endelig russiske Alexandr Smolejevskij og kollegaen Diego Urbina ta på seg russiske romdrakter og gå ut av luftslusen på «landingsfartøyet», hvor de utførte tester på den simulerte planetoverflaten. Spaserturen varte i en time og 12 minutter fra klokken 13 russisk tid.

18. og 22. februar er det resten av mannskapet sin tur til å prøvegå «Mars».

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært