Meny

Forsvaret inviterer ikke Faryab United mer til Norway Cup:

Avblåser fotball-bistand

Forsvarsminister Grete Faremo stanser Forsvarets tradisjon med å sponse deltagelsen i Norway cup et fotballag fra Afghanistan. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Grete Faremo stanser nå all støtte til det afghanske laget Faryab United sin deltagelse i Norway Cup.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) setter ned foten. I fremtiden skal ikke Forsvaret støtte de afghanske guttene i Faryab United sin innsats i Norway Cup. Det skjer etter at barneombudet mente guttenes sikkerhet kunne komme i fare.

«Vi har ikke registrert noen negative sikkerhetsmessige konsekvenser for fotballspillerne etter hjemkomst», skriver forsvarsministeren i et brev til barneombudet.

Likevel avslutter hun nå Forsvarets tradisjon med å sponse et lag med unggutter fra det krigsherjede landet til lek med ball på Ekebergsletta noen sommeruker.

«Selv om deltakelsen på Norway Cup utvilsomt har gitt deltakerne mye positivt, har jeg besluttet at det i fremtiden ikke skal inviteres lag fra Faryab til Norway Cup i regi av Forsvaret», skriver Faremo.

- Vi tar litt selvkritikk på hele opplegget, supplerer spesialrådgiver Birgitte Frisch. Hun har vært med i den arbeidsgruppen som har vurdert opplegget.

- Tiltaket har krevd betydelige ressurser og har hatt positive sider, men det har også først til kritikk og derfor legger vi det nå ned, sier Frisch til ABC Nyheter.

- Forsvaret bruker barn

Det var i fjor høst at barneombud Reidar Hjermann engasjerte seg. Han mente da at Forsvaret utnyttet barna til å selge de militæres budskap overfor det norske folk.

«Medieomtalen av fotballaget fra Afghanistan gir et inntrykk av at afghanske barn blir brukt til å fremme forsvarets interesser. Stemmer dette inntrykket, er det ytterst kritikkverdig», mente han.

I tillegg kritiserte Barneombudet også måten Forsvaret bruke sosiale medier i forbindelse med besøket. Han mente det kunne sette guttenes trygghet i fare når de kom tilbake til hjemlandet.

Les også: Forsvaret sensurerte blogg

En soldat skrev om guttene i sin private blogg hvor det også ble publisert utfordrende bilder av henne selv, og i tilllegg ble det lagt ut bilder av guttene på gravstedet til den drepte norske soldaten Claes Joachim Olsson.

At de ble avbildet med et kristent kors mente Barneombudet også bidro til å sette guttenes sikkerhet i fare ved hjemkomst Afghanistan.

«Ikke nok fokus»

Etter Hjermanns kritikk har Forsvaret gransket gjennomføringen av opplegget. I en seks siders rapport konkluderes det med at man ikke bør stå som ansvarlige for et lignende opplegg i fremtiden.

«...det har ikke vært nok fokus på mulige konsekvenser i forbindelse med enkelte av aktivitetene laget har deltatt på», konkluderer de.

Illustrerende nok har også Luftforsvaret, som var de som gjennomførte oppdraget på vegne av Forsvarsdepartementet, nå lagt ned Facebook-gruppen som var opprettet for Faryab united.

Les også: Tusener slo et slag mot klasevåpen

Det bekrefter informasjonssjef Eystein Malkenes Kvarving.

- Vi famler oss fremover med sosiale medier. Men denne siden var innaktiv, det skjedde ikke noe der, så vi la den ned. Det ville vi gjort uavhengig av barneombudets henvendelse til departementet, sier han til ABC Nyheter.

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å få en kommentar fra Barneombudet om saken mandag.

Les flere sportsnyheter her

Les flere nyheter her

Populært