Meny

Tidenes dopingjakt i ski-VM

Finske Jari Isomätse ble tatt i doping under VM i Lahtis i 2001. VM i Kollen om en drøy uke vil vril påny bety en intens jakt på juksemakere. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jukserne lever farligere enn noen gang før Holmenkollen-festen.

Mesterskapet er noen få uker unna. Dopingjegerne trapper opp og tråler for tiden fjellheimen i Europa rundt i VM-oppkjøringen. Den norske troppen i Alpe di Siusi ble testet onsdag kveld.

– Det er alltid noen som følges ekstra. Vi har blodprofiler. Viser de avvik fra det normale, er det naturlig å se nærmere på det, sier Inggard Lereim til NTB.

Han har vært sentral i antidopingarbeidet i flere tiår. Under VM er han arrangørens førstemann på helse og dopingjakt.

VM-deltakerne vil bli testet hyppigere enn noen gang. Vel 600 dopingprøver skal analyseres (Aker universitetssykehus). I tillegg vil trolig antidopingbyrået WADA kreve ekstra prøvetaking utenfor konkurranse.

Seks utøvere i hver øvelse dopingtestes (de fire beste og to tilfeldig).

Les også: Kulda kan stoppe VM-test

Nattraid

Oslo-natten kan brukes til så mangt. Da kommer også testkorpset til å jobbe.

– Det var en taktikk som ble brukt første gang i Torino-OL (2006). Den kan absolutt videreføres også under VM. Noen stoffer har svært kort nedbrytningstid. Dermed må dopingtestene gjøres like etter at stoffene er tilført kroppen, sier Lereim.

Langrennssporten har hatt flere dopingskandaler. Den største kom i Lahtis i 2001-VM. Der ble flere finner avslørt. Vertslandet hadde ganske enkelt rigget til et dopingmaskineri.

– Det var trist og et sjokk for meg som er så glad i finner og Finland. Hadde det mesterskapet gått i Norge eller Sverige, ville ingenting vært oppdaget. Bare noen dager før VM-start fikk laboratoriet i Helsingfors på plass en analyse som kunne spore Hemohes. Jeg visste ingen ting om det.

Rett før OL i Salt Lake City knakk eksperter koden for sporing av Nesp. Det felte Johann Mühlegg.

Heller ikke før VM kan løperne føle seg trygge. Nye analysemetoder gir større risiko.

Les også: Marit Bjørgen ikke suveren i VM

Bedre moral

– Moralen i denne idretten (langrenn) er veldig bra i de fleste land. Det har skjedd mye på antidopingfronten de siste 25 årene. Jeg var «lærer» for FIS på dette området i Øst-Europa for mange år siden. Det var en selsom opplevelse. Det ville tatt dager å fortelle om de mange merkelige opplevelsene jeg hadde da, sier Inggard Lereim.

– Det finnes alltid miljøer som er villig til å jukse. Jeg er mest sint på mine kolleger, legene. Det er som regel de, trenerne og farmasøytene som står bak dopingbruk. Heldigvis har skisporten hjemmel til å utestenge disse på livstid. Slik er det ikke i mange andre idretter.

Ski-VM arrangeres i Oslo og avvikles i perioden 23. februar til 6. mars. (©NTB)

Les også: Hele Norge forlanger gull

Populært