Meny

42 år gammel konflikt til Oslo

To geriljasoldater fra New People Army på post under feiringen av 42-årsjubileet for opprøret 26. desember 2010. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filippinske myndigheter og kommunistbevegelsen i landet møtes til fredsforhandlinger i Oslo 15-21. februar. Norge tilrettelegger forhandlingene.
Både kommunistopprørerne og regjeringen har erklært våpenstillstand i forkant av forhandlingene.


Gjenopptakelsen av formelle samtaler – sist avholdt i 2004 –ses som et gjennombrudd i fredsprosessen for den 42-årige konflikten. De formelle forhandlingene åpner på Holmen Fjordhotell tirsdag, skriver regjeringen i en pressemelding.

Filippinske kommunistopprørere sier mandag at de holder en politimann som «krigsfange», selv etter at de erklærte våpenhvile i forkant av fredssamtalene i Norge. «Den nye folkehæren» offentliggjorde bilder og et lydopptak med politimannen. Hæren teller 4700 geriljasoldater.

Jorge Sabatin ble tatt som gissel under et angrep mot en filippinsk politistasjon i begynnelsen av måneden, melder AFP.

Les også: Gjennombrudd for filippinske forhandlere i Norge

Landmine

Opprørerne erklærte mandag våpenhvile i forbindelse med fredssamtalene. Men bare en dag før erklæringen gikk en landmine plassert av opprørerne av på landsbygda sør i landet. En sivilist ble drept og seks personer såret, blant disse to soldater.

Samtalene i Norge er de første mellom partene på seks år. Regjeringen til president Benigno Aquino, som kom til makten for åtte måneder siden, sier målet er å gjøre slutt på konflikten innen 2014. Regjeringen sier at også den planlegger å overholde en våpenstillstand under samtalene.

- Men dette vil ikke hindre våre soldater i å handle i selvforsvar og å beskytte lokalsamfunn fra væpnede trusler, sier brigadegeneral Jose Mabanta Jr, ifølge Inquirer.net.

Les også: Fredsforhandlinger til Oslo

Tusener drept

Tusenvis av mennesker har mistet livet under opprøret, som i dag fortsetter hovedsakelig i fattige områder. Sikkerhetsanalytiker Boogie Mendoza ved Philippine Institute for Peace and Terrorism Research sier kidnappingen av Sebatin trolig er ment å skaffe oppmerksomhet og neppe vil påvirke fredssamtalene.

- Kidnappingen av betjenter er strategisk sett med sikte på å maksimere propagandaeffekten, sier han til AFP.

Norge har siden 2001 vært tilrettelegger i fredsprosessen mellom den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen ved National Democratic Front of the Philippines.

Siden forhandlingsbruddet i 2004 har Norge drevet skytteldiplomati mellom partene. De formelle forhandlingene kommer nå i stand som resultat av en vellykket runde med uformelle samtaler mellom partene i Oslo siste måned.

Populært