Meny

Kjørte med 2,4 i promille

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45-åringen klarte ifølge naboen så vidt å krabbe ut av bilen da han kom hjem etter en bytur.
En 45 år gammel mann er dømt til 45 dagers fengsel for å ha kjørt med over 2,4 i promille fra Kristiansand sentrum til sitt hjem i Vågsbygda, melder fvn.no.

Naboen valgte å varsle politiet. Da politiet kom til boligen ble 45-åringen innbrakt for blodprøve ved legevakta. Han hadde da 2,42 i promille. Mannen hevdet i retten at han drakk først etter at han kom hjem, og at det var ment som en spøk da han sa til naboen at han var full mens han krøp ut av bilen.


«Tiltalte har gitt tre ulike forklaringer om forholdet. Hans troverdighet er således svært lav», skriver retten i dommen, ifølge fvn.no

Retten finner det bevist utover «enhver rimelig tvil» at mannen drakk alkohol før han satte seg i bilen. Boten ble satt til 5000 kroner på grunn av mannens dårlige økonomi.

I tillegg til fengsel og bot mister mannen førerkortet for tre år, og må avlegge ny førerprøve.

Slik påvirkes kroppen av promillenivået:

Over 0,2 i promille: Øyets evne til å fokuserer hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres

Over 0,5 i promille: Litt «pussa». Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist på den begynner å reduseres. Hemninger minskes. Større problemer med å ta inn informasjon. Forskning viser at man har størst nytelse av alkohol når man har 0,5 i promille.

Over 0,8 i promille: Du blir høylytt og får overdrevne bevegelser. Langsommere reflekser. Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Overdreven selvtillit. Det lukter tydlig alkohol av deg.

Over 1,0 i promille: Du snakker utydelig. Har problemer med å gå rett. Dårligere muskelkontroll. Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, du blir lett trøtt. Får problemer med å kontrollere følelser.

Over 1,5 i promille: Du rangler når du går. Kan lett få følelsesutbrudd. Du kan bli agressiv og begynne å gråte. Mange spyr. Du få sløret tale.

Over 2,0 promille: Forgiftningssymptomer. Ingen selvkontroll. Du ser dobbelt og har problemer med å gå oppreist.

Over 3,0 promille: Ingen kontroll med urinblæren, fare for bevisstløshet. Du skjønner ikke hva som skjer.

Over 4.0 promille: Bevisstløshet. Veldig langsom pust. Stor risiko for dødelig alkoholforgiftning.

Alkoholpromille betegner mengden av alkohol et menneske har i blodet, oppgitt i promille.

Kilde: Ung.no (Helsedirektoratet/Statens folkhelsoinstitut (Sverige))

(Kart forsiden: Google Maps)

Populært