Meny

Forbereder seg på opptøyer i Iran

Store demonstrasjoner er ventet i Iran i dag. Foto fra en demonstrasjon for opposisjonsleder Mir Hossein Mousavis i Tehran, juni 2009 (AP / Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran blokkerte mandag adgangen til opposisjonsleder Mir Hossein Mousavis hjem. Sikkerhetsstyrkene forbereder seg på omfattende demonstrasjoner.

Avsperringen skjedde for å hindre Mousavi i å delta ved en demonstrasjon til støtte for de arabiske demonstrasjonene.

Det ble også satt inn opprørspoliti i deler av hovedstaden Teheran, melder AFP.

Vitner sier opprørspoliti på motorsykler var utstyrt med hagler, tåregass, batonger, paintballgeværer og brannslukkingsapparater. De var satt inn i deler av hovedstaden for å hindre samlinger av mennesker som kunne bli til demonstrasjoner mot regjeringen.

Politiet sperret av adgangen til Mousavis hjem. Han og opposisjonsleder Mehdi Karroubi har ønsket å avholde en demonstrasjon i solidaritet med opptøyene i Tunisia og Egypt mandag.

- Sikkerhetsstyrkene har sendt politibiler til gaten der hjemmet til herr Mir Hossein Mousavi og hans kone Zahra Rahnavard ligger, melder Mousavis nettsted Kaleme.com.

- Fra i dag har politiet sperret av veien der huset ligger. Det er ingen mulighet til å komme inn eller ut av huset, heter det.


Les også: Iran: - Stor seier for egypterne

Varsler demonstrasjon

Ifølge rapporten hadde alle telefonlinjer til huset, samt mobiltelefonene til Mousavi og kona, blitt sperret. Kaleme.com skriver at de seneste «ulovlige og begrensende handlingene og presset er innført for å hindre Mousavi å ta del i en demonstrasjon til støtte for folket i Tunisia og Egypt».

Iran har uttrykt støtte til opptøyene i arabiske land, men innenriksdepartementet har nektet å gi opposisjonen tillatelse til å avholde demonstrasjoner. Myndighetene tror de er et forsøk på å starte nye demonstrasjoner mot regjeringen lik dem man så i 2009, etter det omstridte gjenvalget av president Mahmous Ahmadinejad.

Tross departementets forbud har flere grupper som hevder de er knyttet til opposisjonsbevegelsen uttalt at de vil gjennomføre en demonstrasjon senere mandag.

Karroubi har selv sittet i en regelrett husarrest sammen med familien i nærmere en uke. Slektninger har ikke fått lov til å besøke ham.

De to opposisjonslederne og deres tilhengere har holdt fast ved sin avvisning av Ahmadinejads presidentskap. De sier han ble gjenvalgt takket være omfattende valgfusk i juni 2009.

Les også: Britisk minister vil finne Mubaraks skjulte verdier

Fryktet milits

Demonstrasjonene like etter valget brakte flere hundre tusen mennesker ut på gatene i Teheran og andre byer, rystet det islamske regimet og splittet landets geistlige elite.

Iranske myndigheter knuste demonstrasjonene med hard hånd. Flere dusin mennesker ble drept og såret, og tusenvis arrestert i aksjoner gjennomført av sikkerhetsstyrkene og medlemmer av Basijmilitsen.

Iranske myndigheter, blant disse medlemmer av Revolusjonsgarden og Basijmilitsen, har advart opposisjonen mot å gjennomføre mandagens demonstrasjoner.

Basijkommandant Mohammad Reza Naghdi sa søndag at vestlige spioner ønsker å utløse en revolusjon i Iran lik de i Tunisia og Egypt, og at de leter etter en «mentalt tilbakestående person som vil sette fyr på seg selv».

- De [Vesten] er svært tilbakestående og tror de ved å imitere slike handlinger kan seire, sier lederen av den mektige islamistiske militsen.

Les også: Egypts ledere advarer mot kaos og uro

«Satans parti»

Opptøyene i Tunisia forrige måned førte til fall og eksil for president Zine El Abidine Ben Ali. De ble utløst da en ung student satte fyr på seg selv i desember.

Lignende desperate handlinger fant også sted i Egypt samt andre arabiske land i de påfølgende dagene, frem til 25. januar, da demonstrantene tok til gatene i Kairo og gjennomførte daglige massedemonstrasjoner mot Mubarak.

De 18 dagene med opptøyer i Egypt tok slutt fredag da Mubarak overlot makten til militæret etter 30 års autokratisk styre.

Naghdi sier hans milits er «rede til å ofre sine liv» i forsvar av det islamske regimet, mot en opposisjon han kaller «Satans parti».

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært