Meny

- Øvde krig med atomvåpen

En russisk rakettkrysser i Barentshavet i august 2004. Den russiske Nordflåten gjennomførte manøvre med Nordflåten ved norskegrensen under øvelsene «Ladoga» og «Zapad», melder Aftenposten. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hemmelige Nato-dokumenter påpeker svakheter i russisk forsvar.
Nato-dokumenter Aftenposten har fått tilgang til avslører vurderingene militæralliansen gjorde av Russlands største militærøvelse etter Sovjetunionens fall.

Nato mener øvelser i august og september 2009 avslørte at Russland «fortsatt er avhengig av bruk av taktiske atomvåpen, selv i lokale og regionale konflikter». Forsvarsalliansen mener også at russerne i det skjulte «simulerer bruk av taktiske atomvåpen», skriver avisen.

- Russland er mer avhengige av atomvåpen, inklusive de taktiske, nå enn under den kalde krigen, fordi de konvensjonelt sett er så mye svakere enn Vesten, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvold, til ABC Nyheter. Han har Russland som spesialfelt.

- Provoserende

Strategiske atomvåpen er større våpen som leveres over lange avstander, mens de taktiske brukes på slagmarken.

- Øvelser med slike våpen kan virke provoserende på et symbolsk plan. De var en viktig del av strategien til Sovjetunionen i forhold til en eventuell storkrig med Vesten, så det kan ses som foruroligende om de fortsatt benyttes i øvelser, sier Bukkvold.

- Både Norge og andre vestlige land ønsker å diskutere mulige avtaler om begrensninger rundt taktiske atomvåpen, men Russland har foreløpig vært lunkne til dette. START-avtalen omhandler kun strategiske atomvåpen.

I Vest-Russland trente 33.000 russiske og hviterussiske soldater på luftoperasjoner, amfibieøvelser, kryssing av elver, nattangrep og rakettkrig med taktiske atomvåpen. I Norskehavet manøvrerte Nordflåten med rakettkryssere, ubåter, støttefartøy og jagerfly, og det var høy aktivitet ved norskegrensen, skriver Aftenposten.


Les også: Grenselinjen i Stortinget tirsdag

Georgia

Også krigen i Georgia avdekket svakheter ved det russiske kommandosystemet, melder Aftenposten. Enkelte menige var nødt til å bruke private mobiltelefoner, og det russiske luftvernet viste seg som største trussel mot egne jagerfly.

Natos øverste råd ble orientert om øvelsene «Ladoga» og «Zapad» i Brussel 23. november 2009, skriver Aftenposten. Dokumenter avisen har fått tilgang til er ikke nådig mot gigantøvelsene:

    • Russerne ”mangler evnen til å operere i all slags vær” og sliter med å krige om natten eller under tøffe værforhold.

    • ”Øvelsene demonstrerte at Russland har begrenset evne til felles operasjoner med luftstyrker”, og ”fortsatt er avhengig av gammelt og mangelfullt utstyr».

    • De ”mangler strategiske transportvirkemidler”.

    • Russland ”er ikke i stand” til å uføre moderne høyteknologisk krigføring – såkalt ”network centric warfare”.

    • Dessuten sliter russerne med ”mannskapsmangel” og et gammeldags offiserskorps ”som mangler fleksibilitet”, heter det ifølge Aftenposten.

- Stort sett stemmer nok Natos analyse. Nesten alt som fremstilles her som lekkasjer er ting man kan lese i russisk presse og i uttalelser fra russiske myndigheter. Det er ingen hemmelighet at Russland har disse svakhetene konvensjonelt sett, sier Bukkvold.

Les også: Intern NATO-debatt utløser russisk uro

- Sliter

Nato fant videre at Russland «ikke er i stand til å gjennomføre storskala konvensjonelle operasjoner», og vil slite med å håndtere to regionale konflikter samtidig, skriver Aftenposten.

I Russland har øvelsene ført til oppvask i ettertid. President Dmitrij Medvedev kritiserte den russiske forsvarsindustrien i full offentlighet, flere høytstående offiserer mistet jobben, og Medvedev lovet reformer og økte bevilgninger.

Overfor Nato har den russiske Nato-ambassadøren Dimitrij Rogozin avvist påstandene om trening på bruk av taktiske atomvåpen.

Les også: Russiske ubåter patruljerer utenfor USA

Populært