Meny

Egypterne brukte falske tær

Originalen av den ene protesetåa, fra det egyptiske museet i Kairo. Foto: University of Manchester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kunstige stortær, en av dem funnet festet til foten av en mumie, kan ha vært verdens første fungerende proteser.

Dr Jacky Finch ved University of Manchester har demonstrert at tregjenstandene ikke bare ser ut som tær, men også hjalp de tåløse eierne med å bevege seg, melder Science Daily.

Tretærne stammer fra før 600 f.Kr, og er dermed flere hundre år eldre enn den hittil eldste kjente protesten, Capulabeinet fra Romerriket.


Les også: Historiske statuer stjålet fra museum i Kairo

Testet kopier

Finch jobber ved senter for biomedisinsk egyptologi. Hun rekrutterte to frivillige som hadde mistet høyre stortå for å teste kopier av de egyptiske antikvitetene.

- For å kunne regnes som en virkelig protese må slike gjenstander oppfylle flere kriterier. De må motstå kroppsvekt og –kraft, slik at de ikke knekker. Proporsjon og utseende er også viktig. Og det viktigste er at de skal kunne gjøre det lettere å gå, sier doktoren.

- Storetåa bærer omtrent 40 prosent av kroppsvekten og bidrar også til at man kommer seg fremover, sier hun.

Les også: Vil ha Nefertiti hjem

Erstatningstå

De frivillige gikk med de falske tærne inni kopier av egyptiske sandaler, og kunne med letthet bevege seg med begge de to variantene. Tåa som nå befinner seg ved British Museum har tydelig preg av å ha vært i bruk.

- Slitasjeskadene på Greville Chester-tåa bidro til at vi begynte å lure på om de ble laget for faktisk bruk, og ikke festet til mumiene av religiøse eller rituelle hensyn, sier Finch.

- Mine funn tyder på at begge tåvariantene kunne fungert som erstatning for tapte tær, og dermed kvalifisere som protester. Om det er tilfelle later det til at egypterne skal ha æren for å ha vært først ute innen denne grenen av medisinen.

Les også: Det største mysteriet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært