Meny

Til retten for etternavn

Emie Kayama er en av saksøkerne som ønsker retten til å bruke pikenavnet sitt etter å ha giftet seg. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe japanske kvinner utfordrer en lov fra det 19. århundret som tvinger kvinner til å droppe pikenavnet og ta ektemannens etternavn når de gifter seg.
Rettssaken er lagt frem for retten i Tokyo, og ses som en test for kvinners rettigheter i landet, der de fortsatt kjemper mot stereotypier og er underrepresentert i styre og stell, melder AFP.


Saksøkerne, fire kvinner og ektemannen til en av dem, mener den privatrettslige loven fra 1898 bryter med grunnlovens garanti om like rettigheter for begge ektemaker.

Saksøkerne kommer fra Tokyo, Kyoto og Toyama, og krever også seks millioner yen (420.000 kroner) i erstatning for «emosjonell belastning».

Les også: Går til sak mot bokstaven S

Håpet om en endring av landets privatrettslige lovgivning økte da Japans demokratiske parti (DPJ) tok makten i 2009. Dermed var det slutt på et halvt århundres konservativt styre. Men reformene ble lite av da DPJs koalisjonspartner Folkets nye parti gikk sterkt imot endringene.

Folkemeningen er delt i spørsmålet. I en undersøkelse nylig sa 37 prosent at de støttet reform, mens 35 prosent var mot.

Les også: Jenter får ikke rigge

Populært