Meny

Den store hjertedagen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er sjansen stor for at du vil tegne et eldgammelt symbol som har vært i bruk siden før siste istid.
(ABC Nyheter): I dag er det Valentinsdagen, og millioner av mennesker verden over vil tegne det mest kjente symbolet for kjærlighet.


Og tror du da at det er snakk om en mammut, en bukett med blomster eller kanskje en liten gris, er du sjarmerende langt vekk på jordet.

Vi snakker selvsagt om et hjerte, og fortrinnsvis av den røde typen.

Les også: Hjerteøy populær gjennom Google


Hjertesymbolet, slik vi kjenner den, har eksistert i tusener av år og er i dag et av de eldste og mest kjente symboler som finnes.

Fra før siste istid

Symbolet ble tatt i bruk av jegere i Europa allerede før siste istid. Kanskje ikke så overraskende antar man at hjerteformen henspeilet på det livgivende organet som pumper blod rundt i kroppen vår.

Les også: Sonjas hjerte av is

Hjerteformen har ikke bare vært forbundet med kjærlighet og romantikk. Hva man har lagt i symbolet, har vært avhengig av religion og tidsepoke. Foto: Colourbox.Hjerteformen har ikke bare vært forbundet med kjærlighet og romantikk. Hva man har lagt i symbolet, har vært avhengig av religion og tidsepoke. Foto: Colourbox.

Helt sikker er man imidlertid ikke, for cro-magnon-menneskene som først tok symbolet i bruk, er i dag umulige å få i tale. Og den klassiske framstillingen av hjerteformen ligner bare vagt på menneskets hjerte.

Derfor mener enkelte at vår måte å tegne hjertet på må ha hatt et annet utgangspunkt, som for eksempel hjertet til kua. Kuhjertet var da også et mer vanlig syn for den vanlige oldtidsmann og kvinne enn selve menneskehjertet.

Kjønnsorgan eller skilpaddehjerte?

Selv om kuhjertet er mer likt den ikoniske hjerteformen, er likheten likevel ikke slående. Hjerteformen er faktisk vel så lik skilpaddenes trekammers-hjerte, tuppen av penis eller kvinners kjønnsorgan, bryster eller bakende.

I europeisk kultur har hjertesymbolet blitt nokså stilisert gjennom årenes løp.

Men den typiske avbildningen av hjerteformen er som regel farget rød, noe som både kan indikere blod, og i flere kulturer - lidenskap og sterke følelser.

Ikke bare kjærlighet og romantikk

Hjerteformen har imidlertid ikke bare vært forbundet med kjærlighet og romantikk.

Hva man har lagt i symbolet, har vært avhengig av religion og tidsepoke.


I middelalderen assosierte menneskene hjerteformen med union, samhold og ild.

Og i det antikke Hellas ble symbolet brukt både for å fremstille bladene i kransen til fruktbarhetsguden Dionysos og senere også kjærlighetsguden Eros.

Aztekerne, hinduene, buddhistene, muslimer, jøder, kelterne og taoister bruker hjertet som et symbol for hell og lykke.

Her hjemme har vi også brukt hjerteformen i forbindelse med mer trivielle ting, som toalett og utedo.

Alle hjerters dag

Alle hjerters dag, eller valentinsdagen 14. februar, har vært feiret i Europa siden 1600-tallet. Ifølge Wikipedia har feiringen bakgrunn i myten om den romerske helgenen Valentin, som ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen.

Valentin ville ikke avsverge sin gud, og ble derfor steinet til døde i år 273.

Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og bad henne holde seg til Gud. Han undertegnet med «… fra din Valentin».

Kilde: Wikipedia, Symbols.com, Yahoo Answers.

Populært