Meny

– Egypts ledere advarer mot kaos og uro

Soldater har ryddet vekk teltene som har vært hjem for demonstrantene på Tahrir-plassen de siste ukene. Trafikken er i gang, og det er ventet at de fleste demonstrantene vil dra hjem søndag. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts nye, militære ledere skal ifølge en militærkilde utstede en advarsel søndag mot at folk nører opp under kaos og uro.
Fakta om utviklingen i Egypt:

• Grunnloven er opphevet.

• Begge nasjonalforsamlingens kamre er oppløst.

• Militærrådet skal sitte ved makten et halvår eller til det kan holdes valg.

• Rådet lager nye lover i overgangsperioden.

• En komité nedsettes for å endre grunnloven og utarbeide en ny valglov.

• Statsminister Ahmed Shafiq og hans ministre fortsetter inntil en ny regjering er dannet.

• Militærrådet sørger for å holde president- og parlamentsvalg.

• Rådet lover å respektere alle internasjonale avtaler.

 

(Kilde: Ritzau/NTB)

Militærrådet vil også forby streiker og møter i fagforeninger eller yrkesforbund.

I tillegg vil generalene kreve at alle egyptere går tilbake til arbeid etter protestene som til slutt tvang president Hosni Mubarak til å gå av.

I uttalelsen som ventes ved et senere tidspunkt, kommer militæret også til å understreke at det beskytter folkets rett til å demonstrere, sier kilden.

Les også: Setter grunnloven til side

Søndag uttalte militærrådet at det vil etterkomme flere viktige reformkrav, som å oppløse nasjonalforsamlingen og endre grunnloven.

– Jeg forventer at hæren kommer til å gjennomføre fruktbare endringer og sørge for at alle ministre, forretningsfolk og myndighetspersoner som har stjålet rikdom fra Egypt, blir stilt for retten, sier Jihad Abdel Moaz (57) til NTB søndag.

Heller ikke Naglaa Abdel Aziz (30) tror hæren kommer til å vende seg mot folket.

– Jeg forventer ikke at noe galt skal skje fra hærens side. De har lovet å gjennomføre våre krav, sier hun.

– Nasjonalforsamlingen er nå oppløst. Det har vært et av folkets krav, noe som viser at hæren allerede har begynt å gjennomføre dem, sier Lydia Saad.

Fortsatte feiring

Egyptere strømmet nok en gang til Tahrir-plassen i Kairo søndag ettermiddag, til tross for at området igjen var åpnet for biltrafikk og demonstrantenes teltleirer ble fjernet.

Voksne og barn poserte og ble fotografert sammen med soldater på takene av de mange stridsvognene som står i områdene rundt plassen.

Mange kom dit for første gang for å se stedet hvor demonstranter har bidratt til å endre Egypt, andre hadde vært der siden demonstrasjonene startet 25. januar.

Noen ryddet opp i gatene og malte nye fortauskanter, samtidig som folk fortsatte å strømme til Tahrir-plassen og tråkket nye fotavtrykk i den ferske fortausmalingen.

Mange krav

Det var mange ulike krav å høre rundt om i Kairo. Noen demonstrerte mot arbeidsløshet, krevde høyere lønn eller løslatelse av politiske fanger, mens andre var mest opptatt av å stille de ansvarlige for ugjerninger under demonstrasjonene og Mubaraks regime for retten.

– Hæren har stått for de endringene vi nå ser. Demonstrantene bør dra hjem for å gi hæren tid og anledning til å gjennomføre sine planer, sier Moaz.

Men det er mange som ønsker å høre mer konkrete planer før de gir seg, legger den 57 år gamle engelsklæreren til.

– Demonstrantene har først og fremst krevd frihet. Mange føler at de er blitt født på ny, og de ønsker ingen nye bånd som holder dem tilbake. Folk er utålmodige, de ønsker endring umiddelbart, og det er selvsagt ikke mulig. Mange demonstranter ønsker å gå hjem, de venter bare på flere uttalelser fra hæren som kan berolige dem.

– Gi dem en sjanse

Hala Saad (48) og datteren Lydia var på Tahrir-plassen for første gang, og det kun for å feire.

– Et mindretall av demonstrantene kommer nok til å bli værende her en stund til. Men vi har allerede fått vår frihet, vi er her kun for å feire, vi har fått nok, sier Lydia til NTB.

– Jeg støtter folks rett til å si hva de vil, men ikke i dag. I dag bør vi feire, senere kan folk si hva de ønsker og krever. Vi bør gi myndighetene en sjanse, vi bør teste dem først, sier moren Hala.

Men hun tror ikke myndighetene kommer til å lykkes med å innfri alle krav.

– Vi ønsker oss et mirakel. Vi ønsker å forandre folket, myndighetene og tankegangen. Å endre handlingsmåter vil ta lang tid, men vi bør starte i dag, sier Hala og legger til at de viktigste spørsmålene bør tas fatt i så snart som mulig.

 Les flere nyheter fra ABC Nyheter

(NTB)

Populært