Meny

Fulgte høymessen fra fremste benk

Papirløse etiopere under gudstjenesten i Oslo domkirke søndag formiddag. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De papirløse etiopierne som har søkt tilflukt i Oslo domkirke, fulgte høymessen søndag fra fremste benk.

– Hadde vi valgt å kaste ut etiopierne av domkirken, hadde vi kastet ut oss selv samtidig. Da ville vi ikke bare mistet kirken, men hele trosgrunnlaget, sa kapellan og vikarprest Caroline Hauglid-Formo i sin preken under Høymessen i Oslo domkirke søndag.

30 av de om lag 50 etiopierne som de siste døgnene har søkt tilflukt i kirken, var til stede under messen.

– De øvrige har forlatt kirken frivillig natt til søndag, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad i Oslo bispedømme.

Han sier domprost Olav Dag Hauge har ledet samtaler eller forhandlinger med etiopierne, og at forhandlingene har resultert i enighet om at samtlige etiopiere vil forlate kirken i løpet av søndag eller mandag.

Les også: Avviser at asylsituasjonen er ute av kontroll

– Etiopierne er ressurssterke personer som vi i Norge kan ha bruk for, sa domprosten i en kort redegjørelse om situasjonen før høymessen startet.

Annerledes

For de frammøtte artet høymessen seg annerledes på flere måter. Konfirmanter som deltar i et pilotprosjekt om dialog med mennesker med en annen tro, deltok aktivt i høymessen med å framføre bibeltekster og dele ut sakramentene. De siste døgnene har de samme konfirmantene tilbrakt mye tid i kirken i samvær og samtale med etiopierne.

Messen var kapellan Hauglid-Formos debut som prest. Hun ble ordinert i januar, er selv av sørkoreansk opprinnelse og viet de papirløse etiopiernes desperate situasjon stor oppmerksomhet under prekenen. Det gjorde hun både direkte og med utgangspunkt i lignelsen om vinbonden som lønnet alle dagarbeiderne like godt, uansett hvor lenge de hadde arbeidet på vinmarken, og selv om det provoserte arbeiderne som hadde båret arbeidets byrder gjennom hele dagen.

Hun fortsatte med å minne om at Jesus identifiserte seg med de marginaliserte og utstøtte og ikke med representantene for de lærde lovtolkerne, fariseerne.

Vasket gulvet

Før høymessen har etiopierne egenhendig vasket gulvet i kirken, forteller kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad.

Han sier det har gjort inntrykk å møte de rettsløse som har sett kirken som sitt siste håp.

– Vi har sett deres fortvilelse og engstelse for eget eksistensgrunnlag. Under hele oppholdet her har de vært stille og disiplinerte. Først det siste døgnet er tausheten brutt og smilene kommet fram igjen, forteller Kjell Svarstad. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært