Meny

Forsvaret i Egypt setter grunnloven til side

Den egyptiske Generalen Mohsen el-Fangari snakker på Egyptisk TV (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts militærråd sier at grunnloven settes til side, at nasjonalforsamlingen oppløses og at en komité skal lage et utkast til ny grunnlov.

Egypts militærråd etterkommer viktige krav fra opposisjonen ved å sette grunnloven til side, oppløse nasjonalforsamlingen og opprette en komité som skal endre grunnloven.

Militærrådet vil nå bli sittende med makten i seks måneder eller inntil det blir holdt valg, ifølge en uttalelse gjengitt på egyptisk fjernsyn søndag.

Etter demokratiske valg skal militærrådet erstattes av et sivilt styre, heter det videre.

De politiske endringene som militærrådet nå varsler, har hele tiden vært blant demonstrantenes sentrale krav.

Den egyptiske nasjonalforsamlingen blir av opposisjonen i landet ansett som illegitim, ettersom valget i fjor høst ble etterfulgt av anklager om omfattende valgfusk. Valget ga et overveldende flertall i forsamlingen til Mubaraks parti NDP.

Les også: Hæren forsøker å tømme Tahrir-plassen

Militærrådet skal nå opprette en komité som skal gjøre endringer i landets grunnlov som deretter skal legges fram for en folkeavstemning, melder statlig fjernsyn. Det er foreløpig ikke klart hvem som skal oppnevne denne komiteen.

Rådet sa heller ikke noe om hvorvidt unntakstilstanden fra de siste 30 årene skal oppheves. Demonstrantene krever at det skjer blant annet for at politiske fanger skal kunne løslates.

Militærrådet overtok makten i Egypt etter at president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av sist fredag.

Det skjedde etter 18 dager med massive demonstrasjoner i Kairo og en rekke andre egyptiske byer.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært