Meny

Evensens store gjennombrudd

Johan Remen Evensen ledet etter søndagens første omgang i Vikersundbakken, men endte til slutt som nummer to. (Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Remen Evensen tok Vikersund med storm. I løpet av tre dager ble det to ganger verdensrekord, delt seier lørdag og 2.-plass i søndagens renn.

Det har vært noen store og fantastiske skidager i den nye Vikersundbakken, med Evensens definitive gjennombrudd som skiflyger. Bare østerrikeren Gregor Schlierenzauer var bedre enn ham i søndagens renn.

Han fikk 237,5 meter i 2. omgang og slo Evensen, som ledet etter 1. omgang, med 11,5 meter. Da ble Schlierenzauer 10,8 poeng bedre enn moldenseren til slutt.

Siden fredag har høydepunktene nærmest stått i kø for Evensen. Han satte sin første verdensrekord med 243 meter i fredagens prøveomgang, og han forbedret den til 246,5 meter i kvalifiseringen. Lørdag delte han seieren med Schlierenzauer.

Les også: Evensen hoppet 246,5 meter

Dette jeg lever for

– Det er som en liten drøm det som er skjedd de to-tre siste dagene. Det største jeg har vært med på som hopper. Jeg har kost meg hvert eneste øyeblikk. Å fly langt på ski er det jeg lever for, sa Evensen.

For første gang i karrieren satt han alene igjen på toppen av en skibakke. Det var en erfaring han gjerne opplever igjen selv om han innrømmet at han var litt mer nervøs enn tidligere.

– Jeg var nok litt sliten i kroppen og ble nok tatt litt av nervene i siste omgang, gjentok 25-åringen overfor NTB.

– Dessuten gjorde jeg en liten teknisk feil som jeg ble straffet for.

Nå ser han og de andre norske hopperne fram til noen litt mer rolige dager med trening fram til VM på hjemmebane om en drøy ukes tid.

– Johan var veldig bra, og vi kan ikke være skuffet over en 2.-plass. Jeg er imponert over det han har gjort, sa landslagssjef Mika Kojonkoski.

Masse selvtillit

– Denne helgen og det jeg har opplevd her har gitt meg masse selvtillit. Jeg skal nok bruke de nærmeste dagene til å fordøye alle de positive opplevelsene her i Vikersund, sa Evensen.

De to beste søndag var igjen i en liten klasse for seg selv.

Det skilte 39,7 poeng mellom vinneren Schlierenzauer og polakken Adam Malysz på 3.-plass. De to siste måtte også hoppe med betydelig lavere fart – fra gate 0. Lavere kom man ikke i ovarennet.

Rennets jury tok ingen sjanser, og Evensens verdensrekord på 246,5 meter overlevde helgen. Det gjør den nok i minst ett år. Neste år er det skiflygings-VM i det flotte anlegget i Modum.

Kojonkoski var ikke direkte imponert over at det ble gitt så lav fart.

– Vi er ikke helt enige med avgjørelsene de tar. Jeg forstår at de har en vanskelig jobb, men midt i omgangen bestemte de seg for å gå ned på farten samtidig som bakvinden økte litt mer på. Det ødela for noen av hopperne, blant andre Anders Jacobsen, sa Kojonkoski.

Østerrikeren Thomas Morgenstern endte på 5.-plass og avgjorde kampen om verdenscupen sammenlagt allerede før de avsluttende rennene i Lahtis og Planica.

Les også: Evensen måtte dele seieren

(©NTB)

Populært