Meny

Hæren rykker inn på Tahrir-plassen i Kairo

Hæren rykker inn på Tahrir-plassen i Kairo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egyptiske soldater har begynt å jage demonstranter og fjerne telt fra Tahrir-plassen i Kairo.

Soldatene dannet søndag morgen rekker og tok stilling rundt demonstrantene som fortsatt befinner seg på Tahrir-plassen i Kairo, opplyser øyenvitner.

Hundrevis av soldater dyttet demonstrantene til side for å bane vei for trafikken. Det er første gang på over to uker at det ruller biler over plassen.

Demonstrantene ropte «ta det med ro, ta det med ro» idet soldatene nærmet seg. Svært få forsøkte å presse soldatene tilbake, men det ble meldt om dytting og skubbing. Enkelte offiserer snakket med demonstrantene.

– Hæren er ryggraden til Egypt. Deres løsning er ikke å fjerne oss fra plassen. De må innfri kravene våre, sa en demonstrant over høyttalerne.

Øyenvitner sa også at de så protestledere bli ført bort av soldater.

Hæren lot seg ikke påvirke av innvendingene fra demonstrantene og fastholdt at de måtte ta ned teltene sine. Soldater begynte dessuten selv å fjerne teltene.– Vi vil ikke at demonstranter sitter på plassen fra nå av, sa lederen for militærpolitiet, Mohamed Ibrahim Moustafa Ali, til demonstranter og journalister.

Tilbake til hverdagen

Samtidig meldes det om at Egypt er i ferd med å komme tilbake i normalt gjenge.

Søndag våkner Egypt opp til sin første normale arbeidsdag siden president Hosni Mubarak ble jaget fra presidentpalasset i helgen.

Les også: Hærens løfter ikke nok for demokratiforkjemperne

Demonstrantene som sto bak oppstanden, har lovet nye demonstrasjoner og protester om ikke de militære som nå har makten, innfrir deres krav om demokrati og reformer.

De militære har ikke gitt noen tidstabell, men lover at de vil innføre sivilt styre og demokrati. Et regjeringsmøte senere søndag kan muligens gi noen svar på prosessen framover.

Militærrådet slo lørdag fast at Egypt står ved internasjonale avtaler som landet har inngått. Det innebærer at fredsavtalen med Israel fra 1979 står ved lag, noe som øyeblikkelig ble godt mottatt i Israel.

Dessuten varsler forsvaret et oppgjør med det gamle regimet ved å sette tidligere regjeringstopper under etterforskning for korrupsjon og nekte dem å forlate landet.

Feststemning

Fortsatt tidlig søndag var Kairos gater fulle av feststemte egyptere som frydet seg over sin vellykte revolusjon med dans og musikk og intens flaggvifting.

Allerede lørdag kveld åpnet mange mote- og musikkforretninger igjen etter å ha vært stengt i de 18 dagene som er gått siden oppstanden tok av og Tahrir-plassen for første gang ble fylt av menneskemengder som krevde Mubaraks avgang. Langs Nilen seilte sterkt opplyste fornøyelsesbåter, og hestekjerrer var tilbake i gatene for turistene, når de en gang kommer tilbake.

Les også: Tidligere regjeringstopper i Egypt etterforskes

Å gjenopprette ro og orden i gatene og normalt samfunnsliv er nå første bud for de militære makthaverne og også for demonstrantene.

Mange demonstranter viste i praksis sin borgerånd da de innledet en massiv opprydningsprosess på Tahrir-plassen. Kvinner og menn feide og bar bort søpla.

Soldater med stridsvogner har voktet over strategiske bygninger og ellers holdt orden etter at det forhatte politiet forsvant fra gatene i begynnelsen av protestene. Å gjenoppbygge nedbrente politistasjoner blir en første prioritet

Hundrevis av mennesker overnattet igjen på Tahrir-plassen for å holde oppe presset på militærledelsen. De sier at de blir til det øverste militære råd innfrir deres agenda for reform.

– Om ikke hæren innfrir våre krav, vil vår oppstand komme tilbake med økt styrke, sier Safwat Hegazi, en av protestlederne.

Råd av protestledere

Noen av protestlederne har dannet et råd for å forsvare revolusjonen og forhandle med de militære. Rådet vil ha autoritet til å anmode om demonstrasjoner eller avblåse dem avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg.

En rekke konkrete reformforslag, blant annet oppløsning av regjeringen og nasjonalforsamlingen og oppheving av unntakstilstanden, ble fremmet av opposisjonen lørdag.

Googles markedsføringssjef i Midtøsten og Nord-Afrika, Wael Ghonim, som har blitt en frontfigur for Egypts opposisjonelle, sier han er ekstremt optimistisk:

– Jeg er sikker på at hæren vil beskytte revolusjonen vår og sørge for at kravene våre gjennomføres. Det skjer så mye fantastisk akkurat nå, og uansett stoler jeg på 80 millioner egyptere.

Brorskapet støtter

Det muslimske brorskap, som er Egypts best organiserte opposisjonsgruppe, varsler at det ikke søker makt.

– Vi støtter og verdsetter den fornuftige retningen som militærrådet har valgt på veien mot å overføre makten på fredelig vis og opprette en sivil regjering i tråd med folkets ønsker, uttaler brorskapet.

USA og Israel er skeptiske til gruppen, men analytikere peker på at brorskapet for lengst har tatt avstand fra vold og neppe vil bidra til at Egypt får et radikalt, islamistisk styre. (©NTB) (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært