Meny

Egypts militærråd følges med argusøyne

Demokratiforkjempere lovet å bli på plassen fram til de nye militære lederne godtar deres krav om demokratisk reform. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Hosni Mubaraks avgang rettes alles øyne mot Egypts uniformskledde makthavere. Militærrådets første uttalelser blir godt mottatt.

Generalene lover at de er forpliktet til å gi Egypt et sivilt styre og demokrati etter at Mubarak fredag ble tvunget til å gi fra seg makten etter 30 år i presidentstolen.

Militærrådet slo lørdag fast at Egypt står ved internasjonale avtaler som landet har inngått. Det innebærer at fredsavtalen med Israel fra 1979 står ved lag, noe som øyeblikkelig ble godt mottatt i Israel.

Dessuten varsler forsvaret et oppgjør med det gamle regimet ved å sette tidligere regjeringstopper under etterforskning for korrupsjon og nekte dem å forlate landet.

Sent lørdag kveld satt militærrådets leder Mohamed Hussein Tantawi i møter med sentrale regjeringsmedlemmer for å finne ut hvordan de skal få dagliglivet tilbake i normal gjenge og politiet tilbake på jobb.

Les også: Lover å beskytte revolusjonen

– Stor betydning

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hyller folkeopprøret i Egypt. Men spørsmålene står i kø, og mye vil avhenge av hærens evne til å spille sin rolle på en ansvarlig måte, mener han.

– Noen svar fikk vi i dag ved at hæren sender signaler om å begrense sin rolle til å være en overgangsrolle og bekrefter at Egypt står ved inngåtte avtaler. Det er av stor betydning, sier Støre til NTB.

Midtøsten-kjenner Cecilie Hellestveit tror militærrådet er klar over at makten det har fått er begrenset.

– Dette regimeskiftet har et bredt eierskap hos den egyptiske befolkningen, og det vet hæren veldig godt. Dette er ikke et kupp, hæren har ikke tatt over makten, men makten har i realiteten blitt lagt i militærets hender. Det har verken ønske om eller evne til å stjele makten, sier hun til NTB.

Les også: Millioner feiret

Reformkrav

På flyplassen i Kairo var det lørdag glissent med folk. Men to tretti år gamle ingeniører vifter med et egyptisk flagg og venter på en studiekamerat som jobber i Libya. De lar ikke bekymringer om hærens planer overskygge feiringen.

Varme klemmer og kameratslige klapp på ryggen møter Ali el-Shnawi, som ikke har vært hjemme i Egypt på noen måneder.

– I går feiret jeg med andre egyptere i Libya, men nå skal jeg være her i Egypt en stund, forteller han fornøyd til NTB.

Mustafa el-Shafei er bekymret for fremtiden, men tror hæren vil respektere ungdommens krav om endring.

Googles markedsføringssjef i Midtøsten og Nord-Afrika, Wael Ghonim, som har blitt en frontfigur for Egypts opposisjonelle, sier han er ekstremt optimistisk:

– Jeg er sikker på at hæren vil beskytte revolusjonen vår og sørge for at kravene våre gjennomføres. Det skjer så mye fantastisk akkurat nå, og uansett stoler jeg på 80 millioner egyptere.

Les også: Den første Facebook-revolusjonen?

Vil beskytte revolusjonen

Opposisjonen varsler at den vil gjøre alt den kan for å beskytte revolusjonen. En rekke konkrete reformforslag, blant annet oppløsning av regjeringen og nasjonalforsamlingen og oppheving av unntakstilstanden, ble fremmet lørdag.

Opposisjonen lover nye demonstrasjoner dersom kravene ikke møtes.

Folk som har organisert demonstrasjonene, har opprettet et råd for å beskytte revolusjonen og forhandle med militæret.

Rådet av tillitsmenn vil ha autoritet til å anmode om demonstrasjoner eller avblåse dem avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg.

– Støtter retningen

Det muslimske brorskap, som er Egypts best organiserte opposisjonsgruppe, varsler at det ikke søker makt.

– Vi støtter og verdsetter den fornuftige retningen som militærrådet har valgt på veien mot å overføre makten på fredelig vis og opprette en sivil regjering i tråd med folkets ønsker, uttaler brorskapet.

USA og Israel er skeptiske til gruppen, men analytikere peker på at brorskapet for lengst har tatt avstand fra vold og neppe vil bidra til at Egypt får et radikalt, islamistisk styre.

Les også: - Mubarak har forlatt Egypt

(©NTB)

Populært