Meny

Ny kuldeperiode i vente

Kulda biter seg igjen godt fast i Østlandsområdet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinteren er på ingen måte over. I de neste dagene vil temperaturen synke ned mot 30 minus enkelte steder i landet.

Det er mange som lengter etter våren, og sol og varmegrader en liten tid tilbake ga en liten forsmak. Men vinteren fortsetter å holde sitt grep i hele landet, skal vi tro meteorologenes prognoser for tiden fremover.

I uken som kommer er det bare å kle på seg. Da kommer nemlig kulden tilbake for fullt.

- Det blir kaldt vær, og det gjelder stort sett hele landet. Vi får et høyttrykk over det meste av Skandinavia, samtidig som vi har lavtrykksaktivitet i Atlanterhavet. Det innebærer en vinterlig værtype, forteller vakthavende meteorolog hos Meteorologisk Institutt, Per Egil Haga, til ABC Nyheter.

Det kalde vinterværet vil holde seg relativt stabilt i hele neste uke, til og med neste helg.

- Det blir kaldt, men det ser ikke ut til at vi får så mye snø. I den sørligste delen av landet kan det komme litt snø av og til. Men det er ikke noe store snøfall i vente, sier Haga.

-30

Når det gjelder temperaturene kan de som bor på typiske "kuldehøl", som på indre Østlandet og i de nordlige Østlandsområdene, vente seg temperaturer ned mot 30 minusgrader.

- De laveste temperaturene vil vi nok få her på Østlandet, og særlig i de indre strøkene. Her vil temperaturen komme ned mot 25-30 minusgrader. Men ikke i hele perioden. Det vil kunne danne seg skybanker som vil ligge å stabilisere temperaturen. Det samme gjelder Finnmark. Der blir det kaldest, men ikke like kaldt hele tiden, kan Haga opplyse.

Kraftig vind

I tillegg til kulden vil det blåse kraftig flere steder i landet de kommende dagene.

- I en del utsatte steder i landet vil det blåse litt, og vinden vil komme opp i kuling i lange perioder her i sør og i store deler av Nord-Norge, sier Per Egil Haga.

Men takket være vinden blir det ikke like kaldt over hele landet.

- Den kraftige vinden vil enkelste steder bidra til at vi ikke får sånn veldig lave minusgrader. Spesielt på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland. Men det blir jo surt!

Vinteren i år begynte tidligere enn året før - men for de som husker holdt den også taket ut nesten hele mars. Hvor lang årets vinter blir, er vanskelig å si.

- Vi fikk et lite pusterom for ikke så lenge siden, men vi ser dessverre ikke noe mildvær i denne prognoseperioden, avslutter Haga.

Les mer om hvordan været blir der du bor

Populært