Meny

Politiet stanset demonstrantene i Algerie

En demonstrant pågripes av algerisk politi i Algeries hovedstad lørdag. Rundt femti personer demonstrerte mot regjeringen på et torg i sentrum av Alger, men ble omringet av flere hundre politifolk som hadde fått ordre om å stanse den ulovelige demonstrasjonen. Foto: REUTERS / Louafi Larbi / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen politifolk slo hardt ned på demonstrantene og satte en stopper for en planlagt protest mot Algeries president i landets hovedstad Alger.

Omkring 2.000 demonstranter samlet seg på 1. mai-plassen i sentrum av Alger lørdag, men de ble raskt omringet av opprørspoliti, som ved hjelp av pansrede kjøretøy sperret alle veier ut av plassen.

Flere titalls personer ble arrestert, inkludert opposisjonspolitikere. Politiet skal ha slått demonstrantene med køller, men lørdag ettermiddag var det ikke meldt om at noen var blitt såret.

Opposisjonen i Algerie hadde på forhånd varslet den ulovlige demonstrasjonen mot landets autoritære president Abdelaziz Bouteflika.

Et område i sentrum av Alger er omringet av flere hundre uniformerte sikkerhetsstyrker, og pansrede kjøretøy sperret veien for dem som ville marsjere mot Bouteflika, forteller en AFP-journalist.

Opp imot 30.000 opprørspoliti skal ha blitt satt ut langs protestmarsjens rute i forkant av demonstrasjonen.

Fred, ikke kaos

I nærheten samlet en liten gruppe mennesker seg og ropte: «Vi vil ha fred, ikke kaos!» og «Algerie er ikke Egypt!».

Ifølge en algerisk menneskerettsgruppe ble opptil 200 personer arrestert.

Demonstrasjonen er organisert av CNCD, som er en paraplyorganisasjon bestående av opposisjonspartier, organisasjoner og uoffisielle fagforeninger.

Det største opposisjonspartiet, sosialistiske FFS, deltok ikke i demonstrasjonen.

Begrunnelsen er ifølge partiets leder Karim Tobou at landets utfordringer må løses med mer seriøse tiltak enn folkeopprør.

På grunn av en unntakstilstand har demonstrasjoner vært forbudt i Algerie siden 1992.

Inspirert av Egypt

CNCD krever at president Bouteflika går av på grunn høy arbeidsledighet, boligmangel og stigende priser. Bouteflika har allerede lovet demokratiske reformer, oppheving av unntakstilstanden fra de siste 19 årene og sysselsettingstiltak i et forsøk på å hindre uroligheter.

Da Hosni Mubarak valgte å gå av som statsleder i Egypt, utløste det spontane gledesdemonstrasjoner i Alger.

– Mubarak har falt, vi håper den neste blir Bouteflika, ropte demonstranter i Algerie fredag kveld.

Mange av demonstrantene i Egypt har oppfordret folket i nabolandet Algerie til å kopiere deres oppstand.

I Algerie har det blitt gjort forsøk på å demonstrere til støtte for egypterne, men demonstrasjoner er blitt slått hardt ned på av politiet.

Ikke som Egypt

Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute i Oslo kan vanskelig se for seg at algeriere vil oppleve det samme som egypterne.

– Algerie har fortsatt mange åpne sår etter borgerkrigen. Hærens rolle i krigen gjør at den ikke vil kunne bli mottatt med samme jubel som i Kairo, sier Hellestveit til NTB.

Mange algeriere unngår å delta i ulovlige protester av frykt for en oppblussing av volden som herjet under borgerkrigen på 1990-tallet, skriver nyhetsbyrået DPA.

Krigen kostet mer enn 100.000 mennesker livet.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært