Meny

Småbarnsforeldre vil jobbe mindre

Åtte av ti småbarnsforeldre vil jobbe mindre og være mer med barna sine dersom de hadde hatt mulighet til det (Foto:Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre med små barn ønsker redusert arbeidstid. Forsker mener arbeidsgiver må legge forholdene til rette for at foreldrene kan fortsette på fulltid.

Åtte av ti småbarnsforeldre ville kuttet ned på arbeidstiden dersom de hadde hatt økonomisk mulighet til det, viser en undersøkelse Norfakta har gjennomført blant småbarnsforeldre i Midt-Norge. Det er Adresseavisen som står bak undersøkelsen.

Forsker i Statistisk sentralbyrå, Ragni Hege Kitterød, sier flere undersøkelser viser at småbarnsforeldre ønsker å tilbringe mindre tid på jobb.

Hektisk

– De opplever at det er hektisk å kombinere full jobb med det å ha små barn, sier hun til Adresseavisen.

Men det er langt fra tanke til handling. Det er nemlig et stort sprik mellom antallet som sier de vil jobbe mindre, og antallet som faktisk går til det skritt å kutte ned på arbeidstiden. Samtidig er det langt flere kvinner enn menn som jobber deltid.

Les også: - Ikke bare lykke

– Når en ser at det ikke går med to fulle jobber og småbarn, så er den enkleste løsningen ofte at kvinnen går ned i redusert stilling. Det er gjerne hun som tjener minst, og på kort sikt har familien minst å tape på dette. Men det kan være et risikoprosjekt for kvinnen, spesielt hvis familien som enhet senere opphører, sier Sigtona Halrynjo, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet.

– Arbeidsgiver har ansvar

Hun mener forholdene må legges til rette for at det skal være mulig å kombinere jobb med småbarnsliv uten at mor jobber deltid.

– Arbeidsgiver har et ansvar for å imøtekomme småbarnsforeldre, slik at de kan jobbe fulltid og samtidig ta vare på familien sin. Hvis det skal fungere, må nok også flere norske fedre ta sin del av omsorgsansvaret, sier hun.

Undersøkelsen til Norfakta ble gjennomført blant 760 foreldre i Midt-Norge. Alle har minst ett barn under 12 år. (©NTB)

(©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært