Meny

Egypts forsvarsminister hilser jublende egyptere

Demonstranter slipper jubelen løs på Tahrir-plassen i Kairo. Etter nesten 30 år ved makten ble det klart at president Hosni Mubarak går av. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jubelen på Tahrir-plassen vil ingen ende ta. President Hosni Mubarak er presset ut, og forsvarsministeren trer klarere fram som en ny leder.

Forsvarsminister Mohamed Hussein Tantawi hilste ekstatiske demonstranter utenfor presidentpalasset i Kairo fredag kveld mens det fortsatt var uklart hva hæren kommer til å foreta seg før det planlagte valget i september.

Noen timer tidligere hadde en alvorlig visepresident Omar Suleiman kunngjort presidentens avgang og oppnevnt et forsvarsråd som skal styre landet.

Les også: - Egypt er fritt

I samme øyeblikk som Suleimans ord falt, eksploderte Tahrir-plassen i jubelscener. Etter 18 dager med demonstrasjoner fikk de viljen sin, torsdagens skuffelse ble snudd til seier, og Mubaraks nesten 30 år lange styre var over.

Takker Gud

Folk danset og sang, takket Gud og viftet med egyptiske flagg.

– Egypt er fritt! brølte tusenvis av regimemotstandere og klemte hverandre og lo og gråt om hverandre mens fyrverkeriet smalt.

– Nå kan vi endelig dra hjem, sa demonstranten Mohammed Ibrahim til AFP.

– Vi har vært her i 18 dager og ventet på at han skulle dra, og vi klarte det.

Les også: Mubarak går av

De fleste demonstrantene ser ut til å godta det militære lederskapets maktovertakelse, skriver AFP. Hæren sa i en uttalelse at de ønsker å oppfylle folkets krav om radikale endringer.

Hæren leder

Den mektige hærens rolle videre var ikke umiddelbart avklart. Ifølge TV-kanalen Al Arabiya kommer generalstaben til å oppløse nasjonalforsamlingen og kaste regjeringen.

Det var ventet en offisiell kunngjøring senere fredag, ifølge kanalen, og folk ventet på en avklaring rundt styresett og demokratiske reformer.

Forsvarsminister Tantawi synes uansett å være påtenkt en ledende rolle som leder av det styrende forsvarsrådet.

– Folkemassene vil følge hvert skritt dette rådet tar, derfor er det rimelig å vente at de militære vil være lydhøre. Dessuten er det mindre sannsynlig enn tidligere under opprøret at det lar seg stoppe med militærmakt. Den fasen synes å være over, sier Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik til NTB.

Genuint skifte

Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn tror det ligger an til et genuint skifte i Egypt, ikke bare en moderert videreføring av dagens regime med nye ansikter.

– Mellomlagene i det militære har vist stor sympati med demonstrantene og vil trolig komme i førersetet. Ingen av personene som forbindes sterkt med det gamle regimet, som visepresident Omar Suleiman, har folkets tillit. De vil bli vraket, sier Butenschøn.

President Hosni Mubarak ankom noen timer tidligere før avgangen den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet, ifølge en talsperson i det egyptiske regjeringspartiet. Det er uklart om han skal bli i byen, men han sa torsdag at han ikke kommer til å dra fra Egypt.

Historisk

– Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Stoltenberg mener en bred folkevilje har vunnet igjennom. Nå er det mulig at en reell demokratiseringsprosess kan finne sted, skriver Stoltenberg.

Bjørn Olav Utvik mener Mubaraks avgang vil sende sjokkbølger gjennom den arabiske verden. Han tror at det nye militærrådet bare kan lykkes hvis det inkluderer krefter i det sivile samfunn.

– Verken visepresident Omar Suleiman eller presidenten i nasjonalforsamlingen, som er nestemann på rangstigen etter Mubarak, er spiselig for de hundretusener av egyptere som har gjort opprør, sier Utvik.

Sivilt styre

Det muslimske brorskap ber det egyptiske militæret gi fra seg makten til en sivil regjering så snart som mulig.

– Vi ber om en trygg og stabil overføringen av makten til en sivilt ledet regjering, sier visegeneralsekretær Rashad Bayoumi i Egypts største opposisjonsgruppe til DPA.

– Det må være en grunnlov som garanterer frihet og menneskerettigheter, og en sivil regjering ledet av teknokrater til det kan holdes frie, rettferdige og åpne valg, sier han.

Opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei sier Egypt er fritt etter flere tiår med undertrykkelse.

– Det er den største dagen i mitt liv, sier ElBaradei til nyhetsbyrået AP.

Populært